Ako želite mirno spavati ovakve fotografije nikada nemojte objavljivati na društvenim mrežama!

Objavljivanje određenih vrsta fotografija na društvenim mrežama nije uvijek dobra ideja. Određene fotografije mogu vam ugroziti posao, vezu ili vaše privatne podatke.

Stoga je važno da pazite što o sebi objavljujete na društvenim mrežama, a mi vam donosimo 10 vrsta fotografija koje nikada ne biste trebali objaviti, prema Insideru.

1. Avionske karte

Ako objavljujete podatke s avionske karte ili boarding passove, to vas može dovesti u opasnost, javlja Insider. Do opasnosti dolazi zbog podataka koji su dostupni na boarding passu. Primjerice, neke tvrtke na boarding pass stavljaju kodove s informacijama o vašim letovima i slično. Insider javlja kako hakeri preko tih informacija mogu doći do vaših podataka pomoću kojih mogu pristupiti miljama koje ste zaradili, vašem broju telefona, datumu rođenja ili čak podacima iz putovnice. Prema broju za booking, može se saznati i kada krećete na put te kada se vraćate, prenosi Index.hr.

2. Novac

Objavljivanje fotografija na kojima se vide podaci o plaći, kao i fotografiranje kartica, jednostavno nije dobra ideja.

3. Dobitni listić na lotu

Ako ste toliki sretnik da dobijete na lotu, sačuvajte to za sebe.

4. Mailovi s posla

Brojni ljudi objavljuju fotografije s radnog mjesta, ali pritom ne paze na povjerljive dokumente. Ako vaša tvrtka, primjerice, šalje mail u kojemu vas obavještava da radi na novom proizvodu, nemojte proširiti tu informaciju na društvenim mrežama. Osim toga, ako se bavite podacima drugih osoba, pazite da se na vašim fotkama s radnog mjesta ne nađu nečiji OIB ili adresa.

5. Rodni list ili pasoš

Objavljivanje bilo kojih osobnih dokumenata na društvenim mrežama jednostavno nije dobra ideja. I dok vam se možda čini, ako ste dobili dijete, da je zanimljivo na društvenim mrežama podijeliti njegov rodni list ili domovnicu, time samo ugrožavate njegove podatke i identitet. Rodni list je osnovni dokument na temelju kojeg osoba dobiva sve ostale dokumente i sigurno ne želite da svi vaši followeri znaju sve podatke s njega. Nikada ne znate u čije ruke može dopasti i kako će se ta osoba njima okoristiti.

6. Fotografije djece

Uvijek dva puta razmislite prije nego što objavite fotografije svoje ili tuđe djece na društvenim mrežama. Zabilježeni su slučajevi u kojima su dječje fotografije downloadane i korištene u kriminalne svrhe.

7. Pijane fotografije

Ok, zabava je bila odlična, malo ste i popili i odlučili opaliti nekoliko selfija s ekipom. Do problema vjerojatno neće doći ako imate par takvih fotografija, jer za pretpostaviti je da svi povremeno izađemo i zabavimo se, pa i vaš potencijalni poslodavac. No ono što se poslodavcu sigurno neće svidjeti jest pun profil takvih fotografija.

8. Političke karikature

U sve napetijoj političkoj klimi širom svijeta, dolazi i do sve više objava političkih vijesti, pa i karikatura. Ovakve objave mogu dovesti do dugačkih rasprava na društvenim mrežama ako su među vašim prijateljima osobe koje se ne slažu s vama pa biste mogli ostati bez nekih prijatelja, kako u svijetu društvenih medija, tako i u stvarnom svijetu.

9. Važne objave drugih ljudi

Ako vam sestra ili najbolja prijateljica objavi da je trudna ili da se zaručila, nije na vama da prvi to napišete na svojim društvenim mrežama i objavite svijetu kako ste jako sretni zbog nje. Pričekajte da ona prva odluči tu informaciju podijeliti s drugima pa svoju objavu ostavite za tada, inače ćete joj ukrasti trenutak.

10. Tuđe fotografije

Ako na svojim društvenim mrežama objavljujete tuđe fotografije time kršite uvjete korištenja Facebooka. Naime, Facebookovi uvjeti korištenja kažu da osoba koja pristaje koristiti Facebook neće koristiti tuđe intelektualno vlasništvo. Dodaju i kako bi vam mogli ugasiti profil ako to budete često radili.