Ako želite da ojačate zdravlje i sačuvate dobro raspoloženje, priuštite sebi šolju tople čokolade

Jača mozak

Nedavne naučne studije pokazale su da topla čokolada dobro djeluje na rad mozga. Flavonoidi iz čokolade utiču na prokrvljenost mozga i dotok kiseonika, odnosno poboljšavaju cirkulaciju. Tako drže i krvni pritisak pod kontrolom.

Sadrži više antioksidanasa

Istraživači sa američkog Univerziteta Kornel zaključili su da topla čokolada sadrži više antioksidanasa od zelenog čaja i vina. Štaviše, topla čokolada sadrži više antioksidanasa od “obične” table čokolade, pošto se oni više oslobađaju na jačoj temperaturi.


Topla čokolada s nanom
Sastojci:
osam čokoladnih bombona
dvije šolje mlijeka
četiri kapi ekstrakta od nane

Pomiješajte čokoladne bombone sa toplim mlijekom i tako napravite toplu čokoladu. Sklonite sa ringle, sipajte u šolje i dodajte po dvije kapi ekstrakta od mente i poslužite.

Podiže raspoloženje

Čokolada je poznata kao “podizač” raspoloženja. Kad je u tečnom stanju, lučenje endorfina, hormona sreće, mnogo je brže. Zato je bolji izbor za predah kad ste pod stresom ili ako ste depresivni. Negativna strana tople čokolade jeste što sadrži šećer, koji nikako nije dobar za zdravlje. Zato bi trebalo da pijete toplu čokoladu bez šećera, tako da maksimalno iskoristite svojstva tog napitka.

Pomaže u skidanju kilograma

Ukoliko želite da skinete neki kilogram, vjerovali ili ne, topla čokolada može da vam pomogne u tome. Ako se napravi sa malo šećera, što joj je gotovo jedina mana, poslije nje će vam se smanjiti želja za visokokaloričnim namirnicama poput krofni, tijesta i kolača.