AKO ŽELITE BIJELE ZUBE IZBJEGAVAJTE OVU HRANU

Neka od vaših omiljenih namirnica mogla bi vam uništiti osmijeh, a ne morate paziti samo na crno vino i kafu, smatra estetski stomatolog.

Lawrence Neville, stomatolog i vlasnik Spa Dentala u Sydneyu, rekao je za Daily Mail da zeleni čaj, bijelo vino, pa čak i neko voće mogu uništiti caklinu koja je prekrivena mikroskopskim udubljenjima pa zubi postaju žuti.

  • Ova neravna površina ima tendenciju uhvatiti i zadržati hranu i piće koje stvaraju mrlje. Određena hrana i pića s visokim udjelom kiseline također mogu oštetiti caklinu povećavajući udubljenja i prodiranje mrlji – objasnio je.

Pića, kaže, mogu biti posebno štetna, a jedno od najgorih je – zeleni čaj.

  • Tanini iz čaja bojaju zubnu caklinu, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno – rekao je stomatolog.
  • Prema brojnim studijama, boja čaja takođe će odrediti boju zuba. Iznenađujuće je da zeleni čaj ima najviše tanina i prekomjerna konzumacija može uzrokovati sive mrlje, dok crni čaj ima najmanji uticaj i uzrokuje više žućkaste nijanse – dodao je.

Voćni sok je vrlo kiseo, što znači da je vrlo štetan ako se redovno konzumira i da će dovesti do mrlja na zubima, a izbor napitka jednako je važno razmotriti naveče, s tim da su i crno i bijelo vino štetni za zube. Umaci mogu uzrokovati jake mrlje, posebno oni koji sadrže kurkumu, ciklu i paradajz. Svijetlo voće takođe može obojiti zube, i iako stomatolog prepoznaje da su izvrsni za vaše cjelokupno zdravlje, treba ih konzumirati s oprezom.

  • Bobičasto voće, kao što su borovnice, kupine i maline, takođe su bogate pigmentacijom i doprinose bojanju cakline – rekao je.

Ipak, naveo je namirnice koje mogu poboljšati vaš osmijeh, poput hrane koja zahtijeva puno žvakanja kao što je karfiol, jabuke i mrkva jer potiču slinu koja je odličan prirodni čistač. Sir i celer također su se našli na popisu najboljih namirnica za jelo, a liječnik je priznao prednosti i za zdravlje zuba i desni, piše Večernji list, a prenosi Poslovni.hr.