Ako veći dio dana provodite pred ekranom, ove namirnice morate unositi

Možda patite od naprezanja zbog plavog svjetla koje dolazi s ekrana naših uređaja, a posebno s računara koja su za većinu nas postala nezaobilazan alat na poslu. Da, smanjenje vremena provedenog ispred ekrana sigurno će pomoći, ali ekrani su svuda i, zavisno o profesiji, nemoguće ih je izbjeći.

Ali, što možete učiniti? Obogatiti ishranu pa zaštititi mozak i vid.

Šta je plavo svjetlo i zašto je tako loše?

Kada gledamo u sunčevu svjetlost ili ‘bijelo svjetlo’ zapravo gledamo u kombinaciju različito obojanih zraka svjetlosti. Snažno plavo svjetlo koje dolazi s televizora, kompjutera, tableta i mobilnih telefona može biti izuzetno štetno za oči i mozak. Naše oči mogu blokirati druge UV zrake, ali vidljiva plava svjetlost može proći kroz mrežnjaču oka.

Postepeno dolazi do glavobolja, bolova u očima, poteškoća u fokusiranju, lošeg kvalitete sna.

Hranom protiv ekrana

Nema boljeg rješenja nego se skloniti od ekrana. Ali, određeni nutrijenti značajno pomažu u ublažavanju posljedica plavog svjetla. Hrana koja sadrži zeaksantin, lutein i astaksantin štiti oči, a povezana je i sa sprječavanjem glavobolja i umora.

Dobar izvor ovih nutrijenata je zeleno povrće, a zeaksantinom posebno obiluje povrće poput brokolija, spanaća i kelja. Lutein se nalazi u narandžama, mrkvama, paprici i tikvi. Astaksantin tj. korisni crveni pigment dolazi u obliku morske hrane poput lososa i škampi.

Ove namirnice možete i kombinovati. Dan je odlično započeti kombinacijom hrane bogate zeaksantinom i luteinom tako da u mikseru napravite zeleni smuti te ga popijte za doručak.