Ako vam se često javlja grč u nozi: SPAVAJTE SA SAPUNOM ISPOD ČARŠAFA!

Buđenje usred noći zbog grča u noz nije baš prijatan osjećaj! Ne preostaje nam ništa drugo nego da ispravimo nogu i nadamo se da će grč uskoro prestati.

Međutim, postoji narodno vjerovanje, da sapun može i te kako da pomogne! Niko ne zna zašto, ali mnogi se kunu da sapun, koji smješten između čaršava i dušeka, pa na ovaj način sprječavaju ovu čestu neprijatnost.

Šta može izazvati grč?

Dehidracija
Nedovoljan unos tečnosti ili predug boravak na suncu – su samo neki od razloga zašto nastaje gubitak elektrolita iz organizma, koji pomažu u regulisanju kontrakcija mišića. Nedovoljna količina elektrolita, dakle, znači veće šanse za dobijanje grčeva.

Hladnoća
Ako su vam stopala hladna, to će uticati na mišiće i stvoriti grčeve.

Provodite cijeli dan “na nogama”
Ako morate cijeli dan da stojite na poslu, mišići podnose jako opterećenje, što može dovesti i do grčeva. Grčevi će biti još jači ako cijeli dan stojite na petama.

Sport
Razumljivo, sport utiče na mišiće. Iako je dobar za vas i jača mišiće, u satima nakon treninga može doći do grčeva.

Kako izbjeći grčeve?
Spavanje sa sapunom je prava medicinska misterija. Niko ne zna zašto, ali mnogi se kunu da sapun, stavljen između čaršava i dušeka, sprječava grčeve mišića. Možda je to samo placebo efekat, ali sve dok funkcioniše…

Istraživači tvrde da sapun, zbog magnezijuma koji sadrži, ublažava grčeve, koji se manifestuju zbog nedostatka magnezijuma u mišićima. Međutim, ostaje nejasno kako magnezijum prodire u tijelo kroz sapun.

Iako je ova studija, o kojoj piše “Times of India”, u više navrata opovrgnuta, jer se smatra da je placebo efekat, dosadašnja istraživanja su pokazala da sam miris sapuna otklanja menstrualne grčeve kod žena. Zbog toga neki naučnici smatraju da u ovom slučaju nije riječ o magnezijumu u sapunima, već samo o terapiji mirisa, a odavno je dokazano da neki mirisi, poput nane i lavande, djeluju opuštajuće na organizam.