Ako uvijek navijate za negativce u serijama – to otkriva važnu stvar o vama

Vjerovali ili ne, ali to što su nam neki junaci serija bliži od rođene familije, nije ništa čudno ni novo. Taj osjećaj postoji još iz vremena Antičke Grčke kada je bindžovanje značilo gledati grčku tragediju od izlaska do zalaska sunca. I tada je Aristotel uvidio šta je ono što sve dobre tragedije imaju, a što danas možemo vidjeti u obliku kvalitetnog serijskog programa. U pitanju je junak po sredini. Onaj koji dolazi sa setom svojih vrlina ali i jednakim ako ne i većim setom mana, i sa kojima se, što je najvažnije, poistovjećujemo čak i kada su roboti!

Ako bismo kao studiju slučaja uzeli tri najvrelije AMC serije uz koje ćemo provoditi jesenje novembarske dane, mogli bismo u svakoj uočiti bezbroj upravo takvih likova. Daleko od toga da predstavljaju moralne vertikale, ali i daleko od toga da su najgori na svijetu, to su ljudi vođeni svojim strastima, zbog njih dovode i sebe i druge do krajnjih granica, i za svoje postupke bivaju kažnjeni ili nagrađeni.

Takav je Gordon iz serije “Halt and Catch Fire”, jedan od klasičnih genijalaca egocentrika koji se stalno klacka između uloge oca i muža i želje da bude bog novonastale IT industrije. Znate za onu – put do pakla popločan je dobrim namjerama? E pa u želji da uradi najbolje za kompaniju svoje žene upropaštava i brak i njenu kompaniju, a narkotici koje je koristio dok je radio “na savršenoj mašini” u sopstvenoj firmi koju je prodao za veliki novac, dolaze po svoj zulum. Pred početak treće sezone saznajemo da mu je moždana masa upropaštena i da ima dijagnozu kojoj nema pomoći. A sve što je trebalo da radi je da mirno uživa u svom bogatstvu, ipak nešto je bilo jače od njega.

Kad smo već kod strasti koje su jače od razuma, takva je i ljubav prema profesionalnom bridžu koju gaji Niki Svago u trećoj sezoni Farga. Na oko krhka, lepa frajlica ispostavlja se opakom do bola i šarmantnom preko svake mere. Toliko šarmantna da i naš mozak zavrti zajedno sa razumom Reja Stasija.

A što se tiče robota, tu postoji ta jedna predivna stvar. Svaki SF bilo film ili serija koja se bavi vještačkom inteligencijom, zapravo se bavi ljudima. To se odmah i kaže u trejleru serije “Humas” – kako da znamo šta su oni kada još uvek ne znamo ni suštinsku prirodu samog čovjeka? Tajne naše duše nisu nam poznate, ali ono što svako želi, ma kakvi bili, fiktivni ili pravi, roboti ili ljudi, to su uvek iste stvari.

Možda zbog svega ovoga, toliko volimo da ih mrzimo, jer možda, samo možda, mi želimo isto što i oni.

Izvor: Noizz.rs