Ako u kući ima djevojka na udaju, zasadite sljez!

sljezPitomi sljez, a koji je u narodu poznat i pod imenom carev cvijet ili trandovilje, po mnogim pretpostavkama došao je sa Orijenta. U srednjoj Evropi od davnina se mnogo uzgaja, te je prilično uobičajena vrtna, ukrasna biljka. U narodu postoji običaj da se upravo trandovilje sadi ispred kuće, ukoliko u toj kući postoji djevojka za udaju.

Inače, pitomi sljez se često poistovjećuje sa bijelim sljezom. Iako dijele ime i dosta osobina, ipak se radi o dvije različite biljke. No, bilo kako bilo, pitomi sljez i bijeli sljez imaju mnogo dodirnih tačaka, a koje se uglavnom ogledaju u primjeni u narodnoj medicini.

Cvjetovi i listovi bijelog i pitomog sljeza se mogu koristiti na isti način. U prvom redu, koriste se za pripremu čaja koji pomaže u liječenju oboljenja disajnih puteva, kao što su kašalj, bronhitis i katar. Veliki je uspjeh zabilježen i u liječenju bronhijalne astme, kao i kod početnog stadija tuberkuloze.

Dakle, pitomi sljez je cvijet od kojeg možete imati višestruke koristi – ljekovit je, ali i dekorativan. Cvjetovi pitomog sljeza, vaš vrt mogu krasiti različitim bojama, od bijele do crvene. I listovi su značajan dekor, jer mogu biti okruglog, srcolikog ili jajolikog oblika. S obzirom da se saditi može u mjesecu junu, upravo pitomi sljez je naš prijedlog za sadnju ovaj put.

Ljerka Latal-Danon

Ljerka Latal-Danon

Ljerka Latal-Danon, inženjer hortikulture

SADNJA I ODRŽAVANJE

Pitomi sljez je dvogodišnja biljka. Uvijek je rado viđen u našim vrtovima. Zasađen je najčešće uz ograde ili uz zid kuće. Može izrasti i do 2,5 metra visine, tako da vašem domu i okućnici daje efekat kulisa. Sadi se u šestom mjesecu, a cvjeta u julu i avgustu. Preporučujem da se sije na stalno mjesto, jer je presađivanje riskantno. Naime, korijen sljeza se ne smije ni saviti, niti slomiti, a to se upravo prilikom presađivanja može desiti.

Dakle, sljez sijemo na stalno mjesto u vrtu, te moramo voditi računa da ne sijemo pregusto. Pitomi sljez traži dobro pognojeno zemljište, dosta sunca i dovoljno prostora za razvoj. Važno je znati i to da, ukoliko je zemljište suho, sljez će napasti “sljezova hrđa”. Preventiva je, prema tome, ne dozvoliti isušivanje tla, te obilno zalijevati, posebno tokom sušnih ljetnih perioda.

LIJEČENJE PITOMIM SLJEZOM

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi koji se moraju pomno osušiti i čuvati na tamnom i suhom mjestu, jer u protivnom brzo izgube svoju prirodnu boju. Od 15 grama cvjetova, 1,5 dcl vina, 1,5 dcl vode i jedne supene kašike meda, pravimo sljezovo vino za prsne bolesti. Sve navedeno zajedno kuhamo nekoliko minuta, potom poklopimo i ostavimo pola sata da odstoji. Procijedimo i pijemo svakih sat po supenu kašku. Dnevno popiti najviše 3 šolje.

JESTE LI ZNALI?

Mladi izdanci, kao i cvjetni pupoljci pitomog sljeza su jestivi sirovi.
Cvjetne latice se također mogu upotrebljavati, i to za salatu.
Sjemenke pitomog sljeza su dobra zamjena na kafu, ako ih popržimo.
Cvjetovi se koriste za dobivanje crvene, žute, ružičaste boje, a stabljika za dobivanje papira.

(aura.ba/arhiva magazina Aura)