Ako ste doživjeli napad panike, tijelo ima poruku za vas

Napad panike je iznenadni osjećaj straha i tjeskobe. Često se pojavljuje bez nekog očitog razloga i to u trenucima kada vi mislite da ste opušteni.

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na napad panike su sljedeći:

Osjećaj utrnulosti ili trnaca
Osjećaj gušenja
Bol ili nelagoda u prsima
Mučnina ili uznemiren želudac
Vrtoglavica ili nesvjestica
Znojenje
Ubrzan puls…

Iako je za napade panike ponekad odgovorna genetika, najčešći uzročnik je akumulirani stres.
U nastavku pogledajte što vam to ovakvim napadima vaše tijelo poručuje.

“Trebam odmor! Opusti se i nauči biti u trenutku u kojem se nalaziš.”

Sjećate li se kada ste posljednji put bili – prisutni u trenutku? Zvuči banalno, ali većina ljudi je u mislima gotovo uvijek na nekom drugom mjestu.
Ako pak ne razmišljate vrlo vjerojatno skrolate na mobitelu. Nalazimo se u vremenu u kojem je “ne raditi ništa” postao najveći luksuz.
Naše tijelo nije programirano za to i žudi za odmorom. Priuštite mu to, barem s vremena na vrijeme.

“Prestani potiskivati emocije”

Sa svih strana slušamo kako treba biti pozitivan, reagirati promišljeno i slično… Tako smo svi polako postali pravi stručnjaci u izbjegavanju iskazivanja emocija.
Dajte si dopuštenje za tugu, bijes, strah jer ako ove emocije ne izbacite u trenutku, one će vas kad tad dočekati i to kada ih najmanje očekujete.

“Izrazi što želiš”

Život u vremenu beskrajnih distrakcija vodi do toga da ni ne znamo što želimo. Zato je važno što prije to otkriti, a zatim i izraziti jer iako često kao da to zaboravljamo, istina je da drugi ne znaju ono što im ne kažemo.

“Preuzmi odgovornost za sve što jesi”

Jedan od najtežih trenutaka u životu može biti onaj u kojem shvatimo kako smo mi sami odgovorni za sve u svom životu. Iako ne možemo kontrolirati što će nam se događati, svakako možemo kontrolirati svoje reakcije na različite situacije. Ponekad je teško to shvatiti jer u tom trenutku prestaju postojati izgovori, toliko je zapravo i oslobađajuće.

“Potražiti pomoć nije znak slabosti, nego upravo suprotno.”

Mnoge osobe koje idu na psihoterapiju mogu potvrditi kako im je odluka da doista potraže pomoć bila najbolja u životu. Rad s psihologom može vam pomoći da pronađete pravi razlog vaših napada, a onda ste i puno bliže rješenju.