Ako se ne presvučete čim dođete kući, u velikoj ste opasnosti i vi i vaši ukućani

Ukoliko ste putovali javnim prevozom ili ste sjedili u nekoj čekaonici ne možete da znate ko je sve sjedio na toj stolici prije vas, koliko brine o higijeni, koliko često mijenja i pere svoju odjeću…

Zato je loša ideja da dođete kući i u istoj odjeći sjednete na kauč, a još gora da sjedite u njoj na krevet na kom spavate. Preporuka stručnjaka je da odmah nakon dolaska kući promijenite odjeću u onu “kućnu”.

– Ljudi neprestano sa sebe odbacuju ćelije kože, masnoću, znoj i još mnogo toga, a sve to može da se nađe na vašoj odjeći. Zapravo, čovjek svakog dana odbaci oko 500 miliona ćelija kože i litar znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive nedjeljama, pa čak i mjesecima na odjeći – objasnio je dr Filip Tierno, direktor Katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku, piše Blic Žena.

Dodaje kako čak i nova, tek kupljena odjeća, zna da bude prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

– Sad možete da zamisliti šta sve na sebi ima odjeća u kojoj ste proveli 12 sati i bili u njoj svuda – kazao je on, a prenosi Rajders Didžest.

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su da se na 40 odsto cipela nalazi Clostridium difficile bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima, kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedjeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja puze po podu.