Ako muku mučite sa herpesom, evo kako da ovaj probelm riješite za samo jedan dan

Herpes je jedna od najpodmuklijih bolesti. Čak i ako je ova bolest blaga i uznemirava vas samo jednom u šest mjeseci, malo je prijatnog u tome. Posebno je neugodan karakterističan osip na usnama, koji ne samo da jako svrbi, već i izgleda jednostavno odvratno, primoravajući vas da se nekoliko dana sakrijete od radoznalih očiju.

7 efikasnih narodnih lijekova protiv herpesa:

1. Mlijeko

Navlažite pamučnu tkaninu mlijekom sa 1,5% mlečne masti i nanesite na zahvaćeno mjesto sa herpesom (ako nemate mlijeko potrebnog sadržaja masti, možete koristiti bilo koje). Nemojte ulanjati mlijeko sve dok se samo ne osuši. Ponovite ovu proceduru svaka 2-3 sata i herpes bi trebalo da nestanu do večeri.

2. Sladić

Korijen sladića,odličan je lijek za herpes. Sameljite u prah, dodajte prokuhanu vodu da dobijete kašastu masu i nanesite direktno na osip. Ovu proceduru je najbolje uraditi prije spavanja i tek ujutru isprati ostatke sladića sa lica.

3. Vodonik peroksid – hidrogen

Ako su plikovi već iskočili na usni, najbolje je da ih premažete vodonik-peroksidom. Uradite to svaka 2-3 sata i do večeri će vam lice ponovo biti čisto.

4. Bijeli luk

Bijeli luk je takođe odličan za herpes. Iscijedite jedan čen bijelog luka i dobijenu kašu nanesite na bolno mjesto. Ova metoda je pogodna samo za kućno liječenje, ali je izuzetno efikasna!

5. Eterično ulje nane

Za razliku od bijelog luka, esencijalno ulje mente ne samo da lijepo liječi osip od herpesa, već i odlično miriše. Nanosi se na upaljeno područje kože tri puta dnevno. Ovo je najbolji lijek za herpes na usnama!

6. Aloja

Takođe, sok od aloje je odličan za herpes. Njime mažite bolno mjesto na svaka 2 sata, ili samo nanesite svježe izlomljen list.

7. Led

Led je odličan za prve simptome herpesa. Čim osjetite da su vam usne otekle, nanesite komad leda na njih. To će ublažiti otok i usporiti razvoj bolesti, čime ćete pomoći telu da se brzo nosi sa infekcijom.