AKO IMATE VISOK PRITISAK: Ove 2 namirnice morate da jedete svaki dan!

Simptomi hipertenzije, pored poremećaja sna, su glavobolja, težina u potiljku, magla pred očima, vrtoglavica, zaboravnost, osjetljivost na jake zvuke, kratkotrajni i prolazni bolovi u srcu, utrnulost u domalom prstu i malom prstu lijeve ruke, crvenilo očiju, suhoća u ustima i nosu, ukočenost mišića vrata i bol u mišićima, osećaj toplote u tijelu, a nakon njenog nestanka – lagana jeza.

Ako gornji pritisak skoči na 140, a obično je bio, recimo 130/70, to već treba smatrati znakom započete hipertenzije, piše Econet. Pritisak, koji je porastao na 140, može postati norma, a povremeni skokovi mogu dostići, recimo, 180. Produžena hipertenzivna kriza često se završava moždanim ili srčanim udarom.

Kod ljudi sklonih stresu, ponovljene hipertenzivne krize mogu dovesti do brzog razvoja bolesti, pa čak i do iznenadne smrti.

Osnova u liječenju hipertenzije je promjena duhovne i psihičke strane bića: potrebno je da pratite svoje emocije, spriječite ih da “podivljaju”, izlive bijesa, čežnje, malodušnosti, svakodnevne ljutnje. Da biste pobijedili hipertenziju, moraćete da pobijedite sebe.

Kako vratiti krvni pritisak u normalu
Isključite višak slatkog, slanog, kiselog, gorkog i ljutog iz ishrane. Važno je da bijeli luk jedete svakodnevno i to više od jednog čehna. Ovu dozu ne treba prekoračiti, a bijeli luk treba jesti uz drugu hranu.

Umjerenost je neophodna u odnosu na slano, ali i kiselo.

Šta mogu a šta ne smeju da jedu osobe sa hipertenzijom
Ako imate i blago povišen krvni pritisak morate da se odreknete pržene hrane, zamjenjujući je kuhanom i hranom spremljenom na pari.

Što se tiče masne hrane – samo pametno: 50 grama dnevno je granica. Umjesto soli, možete koristiti soja sos, koji daje slan ukus. Morska so je mnogo bolja od natrijum hlorida. Ljudi koji pate od hipertenzije mogu usvojiti dva tibetanska recepta koji se međusobno dopunjuju.

Peci recept: 25 g sjemena kukuruza i 50 g riže kuhaju se četrnaest minuta na tihoj vatri sa čašom vode. Jedite uveče umjesto večere.

Drugi recept: sitno isjeckano pola kilograma goveđeg mesa kuha se sat vremena u litru vode, doda se čaša bilo kog vina i kuha još tri minuta. Ovo jelo se mora jesti dva puta, na primjer, za ručak i večeru. I tako nedjelju dana. Takvo jelo će poboljšati funkcionisanje Jin organa, koji će svojom aktivnošću moći da se odupru Jang energiji, koja je pojačana kod ljudi sklonih nerviranju.