Ako imate problema sa štitnjačom, pitajte se šta ne želite izreći

Riječi su najmoćnije sredstvo svakog uma. Kad god progovorimo u tjelesnim atomima, izazivamo podrhtavanje i oni se zbog toga počinju premještati. Tako premještamo ne samo atome u svom tijelu nego i smanjujemo ili uvećavamo intenzitet vibracije i na druge načine utječemo na tijela drugih osoba s kojima dolazimo u dodir.“

Charles Fillmore

Toliko toga želimo reći, olakšati dušu, osloboditi se osjećaja krivnje ili izreći što nas muči, ali često nemamo priliku to učiniti.

Ima puno odnosa gdje je komunikacija zakržljala, a sve zbog toga što se odnosi svode na prolazne susrete. Pitam se čemu sve to vodi! Ako nema komunikacije, nema razmjene, ni protoka energije između osoba, bilo da se radi o ljubavnoj ili prijateljskoj vezi ili poslovnom partnerstvu.

I tako život teče, a pojedinci počinju osjećati gušenje, pritisak u grlu, kašljucanje, nemogućnost gutanja i blokada u izražavanju. To s vremenom može prerasti u kronične probleme s grlom ili sa štitnjačom.

Uzroci blokade grlene čakre

Kad nemamo nikoga tko će nas saslušati i poštovati naše osjećaje, brzo ih naučimo potiskivati. Energija tih neizraženih osjećaja zadržava se u našem tijelu gdje uzrokuje emocionalnu i fizičku bol i pretvara se u bolest. Često su to i poremećaji u radu štitnjače, koja najčešće i reagira na stres.

Čakra koja je vezana s radom štitnjače važna je za osobno izražavanje i snagu volje. Ako čakra nije otvorena i balansirana, ne pojavljuje se samo poremećaj na fizičkoj razini u radu štitnjače nego i problemi u komunikaciji, odnosno samoizražavanju. Ponekad posljedica ismijavanja i kritiziranja u djetinjstvu mogu prouzročiti strah od osobnog izražavanja i blokadu grlene čakre.

Psihosomatski pristup problemima s grlom

Grlo

Grlo predstavlja našu sposobnost da kažemo što mislimo i što hoćemo. Ako postoji tegoba s grlom, znači da osjećamo kako nemamo pravo na izražavanje svojih stavova. Ako je grlo bolno, prisutan je potisnut bijes, a ako je u pitanju upala grla (laringitis), bijes je toliko dominantan da ne možemo ni govoriti.

Kroz grlo izražavamo svoje stvaralaštvo, a kada smo u tome sputani, tada često dolazi do poremećaja.

Promuklost nas prisiljava da se povučemo iz komunikacije i raspravljanja, a može se dogoditi i zbog straha da neće biti prihvaćeno naše mišljenje. Tada je važno dozvoliti si mir te ostati neko vrijeme sam sa sobom. Tek kad se uspostavi harmonija, promuklost će nestati, a govor će postati ljubazniji.

Mucanje je poremećaj nemogućnosti spontanog izražavanja svojih misli, osjećaja i želja. Tu je nesvjesno je prisutna snažna potreba za kontrolom, a da bi se problem riješio, potrebno je prihvatiti se bez osuđivanja. Tada će se popraviti samopouzdanja i otvorenost prema drugima.

Štitnjača

Problemi sa štitnjačom javljaju se u periodu bitnih promjena u životu. Ili se odupiremo promjeni, ili smo usred promjene pa tijelo pruža otpor.

Često probleme sa štitnjačom imaju ljudi koji cijeli život posvete udovoljavaju drugima (roditeljima, djeci, partnerima, šefovima) pa tako zapostavljaju sebe i nisu se uspjeli ostvariti. Prvi simptomi su obično smetnje gutanja ili „knedla u grlu“. Tada se možemo pitati „što više ne želimo gutati“. Bitno je naučiti reći „ne“, odnosno važno je ne prihvatiti sve što drugi očekuju od nas.

Bioterapija kao pomoć

Bioenergetskim se tretmanima djeluje na sve razine ljudskog bića. Djeluje se izravno na fizičko tijelo, odnosno na štitnjaču (neovisno o tome je li riječ o hipertireozi, hipotireozi ili o čvorićima koji nisu rijetka pojava). Također se djeluje na energetsko tijelo, tj. na otvaranje i balansiranje čakre, što ujedno pomaže boljoj komunikaciji, izražavanju sebe i poticanju snage volje.

Opis iscjeljena

Često mi na tretmane roditelje dovode djecu koji imaju strahove, tikove, noćne more dok se kod nekih javljaju i problemi s mucanjem.

Nedavno mi je majka dovodila svog sina Daniela, devetogodišnjaka koji je vrlo inteligentan dječak, ali je imao problem s koncentracijom, tikovma odnosno nekontroliranim pokretima tijela, a vrlo često je i zamuckivao. Sve mu je to izazivalo osjećaj nelagode i nesigurnosti.

U razgovoru s Danielom brzo sam prepoznala gdje je uzrok njegovih problema. Previše vremena je provodio zabavljajući se video-igricama. Iako nije ništa znao o bioterapiji, bio je vrlo otvoren i komunikativan te je odlično reagirao. Tretmanom sam mu djelovala na fizičko, mentalno i emocionalno tijelo te mu se vrlo brzo popravilo samopouzdanje, koncentracija, a zamuckivanje je potpuno nestalo. Promijenio je radne navike, više vremena je provodio uz knjigu i opet je krenuo na karate, koje je u posljednje vrijeme zanemario.