Ako imate problema sa srcem: ZAŠTO NIJE DOBRO SPAVATI NA LIJEVOJ STRANI?

Ako vas sad pitamo na kojoj strani spavate, možda i ne znate odgovor jer čim legnete i sklopite oči vi ste utonuli u san. Istina je da malo pažnje obraćamo na pozu u kojoj spavamo, fokus je uvijek na tome da što prije utonemo u san i ugodno se smjestimo.

Možda mislite da je najgora posljedica koja vam se može dogoditi nakon spavanja u nekoj pozi bol ili neprijatnost u vratu i leđima, ali nove studije su pokazale da jedan specifičan položaj može uticati na zdravlje vašeg srca.

Iako se ne možemo pohvaliti velikim brojem istraživanja na ovu temu, neki su se naučnici ipak pozabavili pitanjem kako spavanje u određenoj pozi može uticati na zdravlje srca. Jedna takva studija sprovedena je 1997. na 40 osoba, od kojih je 18 imalo dijagnozu bolesti srca, a 22 osobe su bile potpuno zdrave. Putem EKG-a se pratila električna aktivnost srca kada su ispitanici mijenjali pozicije spavanja, a rezultati su pokazali da se najviše promjena primijetilo kod onih koji su spavali na lijevoj strani.

Zašto je opasno spavati na lijevoj strani
Nezavisna studija obavljena 2018. godine je takođe koristila EKG kako bi pratila ponašanje srca kod 9 ispitanika i rezultati su bili vrlo slični pa se pokazalo da se najviše promjena bileži na radu srca kod ispitanika koji su spavali na lijevoj strani. Ali u ovoj studiji tehnika vektorkardiografije pokazala je i da srce mijenja poziciju što može biti razlog za ove promjene.

Poređenja radi, nikakve promjene nisu zabilježene kada su učesnici spavali na desnoj strani. Slikovni prikaz je pokazao tanak sloj tikva između pluća koji u stvari drži srce na mjestu kada spavate u toj pozi. Ali ove su studije pokazale da su potrebna dodatna istraživanja o tome kako pozicija u kojoj spavate može uticati na aktivnost srca. I dok su neki pacijenti kojima je dijagnostifikovano kongestivno zatajenje srca su prijavili probleme s disanjem ili neprijatnost kada spavaju na lijevoj strani, ne postoje dokazi da će spavanje na lijevoj strani povećati rizik od bolesti srca ako već nemate neko stanje, piše Ordinacija.hr.

Neki stručnjaci za san zapravo i savjetuju da spavanje na lijevoj strani nije štetno i može da poboljša zdravlje srca.

Prema pisanju dr. W. Kristofer Vinter, direktora bolnice Martha Jefferson, radi se o cirkulaciji krvi. Kako krv ulazi u srce kroz gornju desnu stranu, ako spavate na njoj može doći do stvaranja pritiska na velike krvne sudove koje hrane organ. Ipak, spavanje na lijevoj strani i bez pritiska na desnu može i povećati dotok krvi u srce“, dodaje Vinter.

Ko ima bolest srca, ne bi trebalo da spava na leđima i lijevoj strani
Naravno, savjet o pozi spavanja može biti drugačiji za one koji imaju bolesti srca, a dok bi preporuke trebao da stignu od strane vašeg ljekara, neki će stručnjaci podržati ideju da je pametno izbjegavati spavanje na lijevoj strani.

„Oni koji su imali problema, ili ih još imaju, a vezani su za zdravlje srca bi trebalo da spavaju na desnoj strani jer će tako srce raditi i odmarati u miru. Upravo ta navika može da spriječi probleme s disanjem i nelagodnost pri spavanju“, dodaje.

Ipak, dodaju neki stručnjaci da i spavanje na leđima može izazvati neke probleme, a prema njima može pogoršati stanje apneje u snu, a i osobe koje pate od tog stanja imaju veće šanse da će doživjeti bolesti srca. Umjesto da pritisak dodajete i ležeći na stomaku, stručnjaci savjetuju da glavu držite na uzvišenju, što će olakšati disanje i smanjiti pritisak na srce.