AKO IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM, JEDITE OVU HRANU

Jedna od prvih stvari koje doktor kaže kada utvrdi zdravstveni problem jeste da bi osoba trebalo da promijeni način ishrane i stil života.

Osobama koje imaju poremećaj u radu štitne žlijezde endokrinolozi u većini slučajeva preporučuju raznovrsniji jelovnik i češće i manje obroke.

Hrana bogata jodom i selenom preporučuje se svima koji imaju problem sa štitnom žlijezdom, koja proizvodi hormone zadužene za regulaciju metabolizma cijelog tijela.

Oni sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnici, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužit će vam kao brzinski obrok, a možete ih dodati u druga jela poput salata ili raznih tjestenina.

2. Kelj

Kelj se smatra jednom od najboljih namirnica za zdravlje. Ipak, on je i blagi goitrogen, a jedinjenje koje otežava da štitna žlijezda stvori svoje hormone.

Ova jedinjenja se nalaze i u kupusu, prokelju, brokoliju, karfiolu i zelju. Ovo povrće je bogato vitaminima i bitan je element zdrave ishrane, pa je savjet da se priprema na pari ili kuhano, jer toplota eliminiše goitrogeni efekat.

3. Riba

Hipotireoza koja nije pravilno kontrolisana može da povisi nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i da poveća rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 masne kiseline ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je, također, dobar izvor selena, važnog za rad štitne žlijezde.

4. Krompir

Krompir sadrži velike količine selena, te je zbog toga ovo povrće odgovarajuće za uključivanje u režim ishrane osobe koja ima problem sa štitnom žlijezdom.