Ako imate hemoroide, na ovome ćete nam biti zahvalni: POČNITE SA TRETMANIMA “SJEDEĆA KUPKA”

Naime, sjedeća kupka je vrsta ”kupanja” gdje sjedite sa stražnjicom i kukovima u toploj vodi. To možete učiniti u kadi ili u nekom većem lavoru, bazenu i sl.. Obično se koristi za liječenje i ublažavanje nelagode u donjem dijelu tijela jer smanjenje upale, iritacije ili boli. Ove kupke preporučuju liječnici i imaju mali rizik od nuspojava. Ako imate hemoroide, na ovome ćete nam biti zahvalni.

Osnovna kupka sa slanom vodom

Sol je izvrstan antibakterijski i iscjeliteljski lijek. Kao što možda znate kupke sa slanom vodom se koriste kod niza problema od hemoroida do svrbeža, a vrlo su jednostavne za upotrebu.
Trebat će vam oko ¼ šoljice soli za dodavanje najtopliju vodu koju možete podnijeti. Ostanite u ovoj kupki barem 30 minuta i promijenite vodu kada postane prehladna.

Soda bikarbona
Također možete napraviti sjedeću kupku sa sodom bikarbonom. Ovaj lijek preporučuje se za smanjenje infekcija, jer soda bikarbona ima antibakterijski učinak.
Recept je vrlo jednostavan. Stavite 4 do 5 kašika sode u kupku i miješajte vodu dok se sve ne otopi. Sjednite u njoj najmanje 20 minuta dok voda ne postane hladna.

Eterična ulja
Kupke s uljima nisu samo dobre kod problema, već i opuštaju zbog lijepog mirisa. Aromaterapijske sjedeće kupke pomažu kod liječenja intimnih bolesti.
Za ovaj lijek trebat će ti sastojci: 1/2 šalice Epsom soli, 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice vještičje lijeske, 1 žlica maslinovog ulja, 8 kapi eteričnog ulja lavande i 8 kapi eteričnog ulja kamilice. I ne zaboravite vodu za svoju kupku!

Jednostavno pomiješajte sol i sodu, a zatim dodajte ostatak sastojaka i ponovno promiješajte. Nakon što se svi sastojci pomiješaju, dodajte ih u toplu kupku. Uživajte u svojoj sjedećoj kupki za 15-20 minuta.

Borovnica
Ovo je idealan recept za liječenje infekcija mokraćnog sistema i hemoroida. Osim toga, kupke od borovnica su dobre ako imate proljev i bolesti gastrointestinalnog trakta.
Uzmite 2 kašičice sušenog lišća borovnice, dodajte jednu šalicu vode i kuhajte sve zajedno, pa dodajte u kadu. Ostanite u ovoj kupki oko 20 minuta.
Jabukovo sirće

Kupke s jabukovim sirćetom prirodni su antibakterijski lijek koji može pomoći u smanjenju brojnih zdravstvenih problema. Samo uzmite pola šalice organskog sirćeta i stavite je u toplu slanu kupki. Opustite se i namočite u njoj najmanje 15-20 minuta.

 

 

error: Content is protected !!