Ako imate glavobolju na promjene vremena: RIJEŠITE SE BOLA UZ POMOĆ OVIH METODA

Ako bol pulsira, onda možete staviti led ili mokri peškir na sljepoočnice – evo važnih arterija koje snabdijevaju krvlju moždanu koru
utterstock

Donosimo vam 7 provjerenih metoda koje djeluju protiv glavobolje izazvane promjenom vremena:

1.Masaža
Naučno je dokazano da ako osoba često pati od glavobolje, pomoći će joj masaža koja se primjenjuje najmanje 2 do 3 puta nedjeljno. Napadi glavobolje će sasvim nestati.

2. Istezanje
Bolovi napetosti nastaju zbog stagnacije krvi u predjelu okovratne zone i zbog toga što mišići utrnu ili se “ukoče”. Uradite jednostavne vježbe: okrenite glavu lijevo – desno, zatim na stranu, pa u krug. Radite ovu vježbu oko dva minuta.

3. Toplo – hladno
Ako bol pulsira, onda možete staviti led ili mokri peškir na sljepoočnice – evo važnih arterija koje snabdevaju krvlju moždanu koru. Lagano smanjenje temperature može brzo ublažiti glavobolju. Naprotiv, ako vas bol pritiska, onda treba da stavite nešto toplo na zadnji dio vrata – to će smanjiti pritisak.

4.Smanjite kofein
Kofein može suziti krvne sudove oko mozga, što može izazvati migrene. Više od 3 šolje kafe će izazvati probleme. Zapamtite da je tamna čokolada, naravno, dobra za srce, ali takođe sadrži kofein i jedna je od namirnica koje izazivaju glavobolju.

5. Nemojte jesti suhu hranu
Tkiva koja okružuju mozak su 90% vode, tako da dehidratacija dovodi do iritacije nerava i bola. Kada postoji nedostatak tečnosti u organizmu, krv se zgušnjava, što dodatno pogoršava reakciju na vremenske prilike. Pijte 1,5-2 litre vode dnevno.

6. Fokusirajte orašaste plodove, pasulj i đumbir
Mineralni magnezijum u tragovima reguliše protok krvi u mozgu i nivo šećera u krvi. On se nalazi u svježem zelenom povrću, paradajzu, orasima, pasulju i ovsenim pahuljicama. Zajedno sa vitaminom B6 sređuje autonomni nervni sistem i smanjuje meteosenzitivnost. Takođe, za one koji često pate od glavobolje, dobro je češće jesti đumbir. Njegov aktivni sastojak, kapsaicin, blokira djejstvo određenih supstanci koje izazivaju zapaljenje krvnih sudova i migrene.

7. Stvorite mikroklimu
Ne možemo da se nosimo sa onim što je izvan prozora. Ali svako može stvoriti mikroklimu koja je korisna za vašu glavu. Vrlo često ne možemo da se nosimo sa glavoboljom bez lijekova, jednostavno zato što ne možemo da se opustimo. Otuda i stalni prenapon. Odredite „istovarne“ minute – najmanje 20 minuta nakon radnog dana, slušajte prijatnu muziku u pozadini, naučite da kontrolišete svoje disanje, a najvažnije je da se naučite da za kratko vrijeme očistite glavu od svih stresnih misli!