Ajurveda za lijep ten: KURKUMOM PROTIV MASNE KOŽE

Priprema je uvijek ista, svi se sastojci pomiješaju u glatku smjesu koja se vrhovima prstiju nanosi na lice blagim kružnim pokretima. Ostavite masku da djeluje deset minuta, pa isperite mlakom vodom. Na kraju tretmana lice namažite hidratantnom kremom. Za regeneraciju i podmlađivanje, preporuka je da se ovi ajurvedski recepti koriste dva do tri puta nedjeljno tokom jeseni i zime, a jednom do dva puta nedjeljno tokom ljetnih mjeseci.

Ajurveda od davnina čuva prirodne recepte za očuvanje mladolikosti i ljepote – biljne formule, ulja, mirisne cvjetne mješavine. Osnova temeljnog dnevnog čišćenja počinje omekšavanjem i nježnim vlaženjem kože, a završava pilingom. Tako se koža štiti od eventualne iritacije tokom tretmana. Da se postigne željeni rezultat – meka i vlažna koža, ajurveda koristi brašno leblebije (slanutka) kao bazu za piling i hidrataciju..

Uz slanutkovo, tu su još ječmeno i ovseno brašno koji su odlični za kožu, jer je svojim bogatim sastojcima hrane i podmlađuju. Za spoljnju njegu koristi se i trifala u prahu (prah indijskih biljaka, amalaki, haritaki i bibitaki), jer je bogata antioksidansima i vitaminom C.
Prije početka tretmana, lice se umije mlakom vodom, lagano i kratko se izmasira sa nekoliko kapi toplog ulja koje pogoduje tipu kože. Osnovna smjesa – baza, uvijek je ista: kašičica brašna leblebija i pola kašičice trifale, a tome se, shodno tipu kože, dodaju ostali sastojci za hranjive prirodne maske. Evo najkorišćenijih recepata:

VATA TIP KOŽE
(suha i i tanka koža sklona borama)
U osnovnu smjesu od slanutka i trifale dodati po jednu kašičicu ružine vodice i meda i dvije kašičice jogurta.

PITTA TIP KOŽE
(osjetljiva koža sklona crvenolu i mladežima)
Osnovnoj smjesi dodati kašiku domaćeg hladnog mlijeka, pola kašičice izmiksane svježe nane i pola kašičice cvijeta  lavande ili ruže u prahu.

KAPHA TIP KOŽE
(masna, debela koža, sklona aknama)
Baznoj smjesi dodati pola kašičice kurkume u prahu, pola kašičice limunovog soka i jednu kašičicu organskog meda.

(E. K./aura.ba)