Ajla Halebić, modna dizajnerica: Moda i dizajn hrane dušu i bistre misli

Ajla kreira vlastiti identitet pa je tako i stil dizajna sa potpisom Magic Woman drugačiji. Naći ćete ga na najljepšim večernjim i poslovnim kombinacijama, šivenih u saradnji sa magičnom grupom žena koje joj pomažu u zanatskom dijelu i koje se okupljaju oko ovog brenda.


Kupovina od domaćih dizajnera i dizajnerki omogućava nam da istražimo svoj modni put i otkrijemo ono što je nama lijepo, a ne šta je trendovima nametnutno. Istovremeno, odabirom unikatnih modela, bilo da su kreatorski ili vintidž, moguće je izgraditi sopstveni stil po kojem ćete biti prepoznatljivi u gomili onih koji svakodnevno isto izgledaju. Takođe, podržavate male biznise i parolu „kupujmo domaće“ pa shodno tome, pravo je pitanje: da li vi poznajete nekog modnog dizajnera ili krojačicu od kojih makar povremeno kupujete ručno šivenu odjeću? Ako ne, dopustite nam da vam mi predstavimo i preporučimo. Njeno ime je Ajla Halebić. Modna dizajnerica, diplomirana pravnica, ekonomski tehničar, majka, supruga i žena sa sjajnom poslovnom pričom, kao inspiracija – kreira vrlo prepoznatljive modne komade koji nas iz dana u dan oduševljavaju.

Ajla je završila srednju Ekonomsku školu u svom rodnom Konjicu poslije čega je odabrala pravo. Pet godina nakon stjecanja zvanja diplomiranog pravnika na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mostaru, upisuje modnu akademiju kod Emine Husedžinović u Sarajevu, te završetkom akademije stiče zvanje cetificiranog modnog dizajnera.
“Pored mog zvanja i posla kojim se bavim oduvijek je moda bila moja druga ljubav, tako da sam odlučila završiti modnu akademiju i time se profesionalno počela baviti. Ono što danas radim jeste dizajn za najljepše dame” kaže Ajla.

 Dizajn me odmara od svakodnevnice

Njena ljubav prema dizajnu odijevnih predmeta je prisutna još od studentskih dana. Dizajn i moda su njen suživot, koji je odmaraju od svih drugih životnih obaveza.
Ajla kreira vlastiti identitet pa je tako i stil dizajna sa potpisom Magic Woman drugačiji. Naći ćete ga na najljepšim večernjim i poslovnim kombinacijama, šivenih u saradnji sa magičnom grupom žena koje joj pomažu u zanatskom dijelu i koje se okupljaju oko ovog brenda.

Kreacije radi po želji i narudžbi kupca, a proizvod se može naručiti u željenoj veličini i boji. Put od narudžbe željenog proizvoda do isporuke prolazi kroz Ajlino crtanje, pripremu i izradu, sa puno ljubavi i volje.
Galeriju fotografija na Instagram profilu @magic_woman_ prati veliki broj fanova, a osim prekrasnih modela pratitelji mogu pronaći inspirativne citate i tekstove o životu i ljubavi.
-Sav moj posao zaokviren je imenom „Magic Woman“, već prepoznatljiv brend u svijetu mode koji postoji šest godina. Toje najveća inspiracija rada, ljubavi i ambicija u jednom cjelokupnom dizajnu. Inspiraciju u kreiranju pronalazim svuda oko sebe, u prirodi ponajviše. Inspirativnom čovjeku sve je nadahnuće – kaže za Auru ova vrijedna 34-godišnjakinja.

Bez komplikovanih formi i vještačkih materijala

Uprkos tome što vam je ormar vjerovatno pretrpan odjećom, zavirite u Ajlinu galeriju fotografija na Instagramu gdje se ističu klasični mantili u raznim bojama, večernje, elegantne haljine, suknje, bluze, kompleti…
Žena u Ajlinom svijetu je samouvjerena, hrabra i ozbiljna i takve su i sve njene kombinacije kroz koje nam pokazuje kako ono što svakodnevno vidimo oko nas, može postati interesantan modni komad. Modni brend „Magic Woman idealan“ je za žene koje znaju koliko moći nosi sa sobom jedan kvalitetno iskrojen kaput ili sako. Ajla stvara odjeću za savremenu ženu koja zna koliko je bitno uložiti u kvalitetan i klasičan komad garderobe.

-U svojim javnim istupima uvijek ističem koliko mi je bitna lokalna podrška i smatram da je za moj uspjeh presudno to što sebe ne doživljavam preozbiljno i što se trudim da sa svakim klijentom radim„jedan na jedan“ kako bih bolje razumjela senzibilitet osobe za koju kreiram. Moj čest je shodno potrebi i želji klijenta često minimalistički i odličan pokazatelj kako odjeća može istovremeno izgledati inovativno, drugačije i ostati nosiva, a često i raskošna. Definitivno želim ostati poznata kao dizajnerka koja je oslobođena komplikovanih formi i vještačkih materijala – kaže Ajla za Auru.

 Na posao bez grča u želucu
Znate kako kažu: ako radiš ono što voliš, nećeš morati raditi ni dana (Konfučije). Možda vam to zvuči čudno sa aspekta nekoga tko još studira ili ne radi, ali kada krenete u poslovni svijet shvatit ćete koliko je to važno. Raditi ono što volite. Buditi se i ići ujutro na posao osjećajući se sretno, bez grča u želucu. Uživati na poslu jer imate kolegesa kojima se super slažete. Možda zvuči idilično, no postoji. Kreirati za druge, ispuniti njihove želje, narudžbe, vidjeti sreću na licu mladenke kojoj ste sašili haljinu iz snova, ozarenos maturantice jer će baš ona blistati kao nikad prije na maturskoj večeri zahvaljujući vašoj kreaciji, nečemu što je proizašlo iz dara datog samo vama, vaših ruku, očiju, uma…to je sasvim dovoljno da se po čitav dan zahvaljujete bogu na tom divnom daru.

 Šta radi modni dizajner
Modni dizajner kreira odjeću i/ili modne dodatke, pri čemu često mora predvidjeti modne trendove i potrebe tržišta.
Modni dizajner izrađuje odjeću za pojedine klijente i sezonske kolekcije koje utječu na cjelokupnu modnu industriju. Visoka moda je najprivlačnije područje modnog dizajna, međutim tu dominira samo manji broj najuspješnijih dizajnera.

Neki dizajneri visoke mode imaju vlastite modne kuće i cijele timove dizajnera, krojača, stilista sl.
Veći proizvođači odjeće izrađuju kolekcije kvalitetne odjeće, koje se prodaju u odabranim prodavaonicama. Često se drže smjernica visoke mode ili oblikuju svoj vlastiti stil. Dizajner svoj posao započinje skiciranjem ideja. Zatim slijedi crtanje i izrezivanje oblika za kreiranje odjeće, a potom odabir pogodnih krojeva kombinirajući pri tome osnove krojenja s postojećim tehnikama. Izrezani model se potom isprobava i vrše se zadnje izmjene. Za obavljanje ovog posla, dizajner mora dobro poznavati dizajnersketehnike, principe i instrumente. U radu se služi alatom potrebnim za proizvodnju te upotrebljava precizne planove, crteže i modele. Dizajner također održava prezentacije svojih modela, uspoređuje svoje proizvode s proizvodima ostalih dizajnera, prati postojeće trendove kroz modne magazine i kroz prisustovanja modnim događanjima.Modni dizajner mora raspolagati znanjima i vještinama iz područja modnog crtanja i slikanja, oblikovanja odjeće, industrijske tehnologije, unikatne izradbe, kvalitete tkanina, krojenja i šivanja i sl. Modni dizajn je divna profesija u kojoj ja istinski uživam.

Postizanje ravnoteže između zdravlja, ljepote i forme, ženama će dati potrebnu snagu da postignu sve što žele.

Također, dizajneri moraju biti kreativni i imati smisao za lijepo. Moraju imati smisla i za tehničke probleme i prostorne odnose. Važno je da su strpljivi, sistematični, precizni, da imaju odličan vid, sposobnost razlikovanja boja i svjetlina te spretne ruke i prste. Budući da su često u kontaktima s klijentima (kupci, naručitelji kolekcija, modne kuće i sl.), moraju imati dobre komunikacijske i prezentacijske vještine.

/E. K./aura/