Ah, ti slasni MEDENI umaci…..

Poklanjamo vam najdelikatesnije recepte, koji ne bi bili tako delikatni da u njima med nije jedan od glavnih sastojaka. Uživajte u umacima čija je baza med, a znamo da bez umaka ni jedno jelo ne bi bilo ono što jeste… Uživajte uz Karamel umak, zatim uzn umak s medom od matovilca i gljiva, KIneski umak, umak od meda i maslačka ili Dalmatinski umak


VINAIGRETTE OD BALSAMICO – MEDNOG OCTA

POTREBNO JE: 2 žlice aceto balsamico, 1 žlica mednog octa, 1 žličica meda, 1 žličica senfa, 85 ml maslinovog ulja sol i papar

Balsamica, medni ocat i senf zajedno pomiješati te sa pjenjačom dobro izmutiti. Dolijevati maslinovo ulje i lagano ga umiješati, posoliti i popapriti te preliti preko pripremljene salate po izboru.

KARAMEL UMAK

POTREBNO JE: 200 g crvenog luka (najbolje crvene boje), 2 žlice maslaca, 2 žlice šećera, 2 dl soka od cikle, 2 dl crnog vina, 2 žlice mednog octa, 1 žličica meda, peršinov list, sol, papar

Luk očistiti i isjeći na kolute. Maslac zagrijati, dodati šećer te na umjerenoj temperaturi zagrijavati dok se ne počne karamelizirati. Dodati luk, kratko pirjati te zaliti sa sokom od cikle i crnim vinom, dodati medni ocat i med. Ostaviti da se umak reducira do željene gustoće i okusa. Dodamo usitnjeni list peršina, sol i papar. Ukoliko želimo da umak bude kremastiji i gušći možemo ga povezati brašnom koje lagano ispržimo na maslacu. Umak poslužite uz pohana pileća krilca.

UMAK OD MATOVILCA I GLJIVA

POTREBNO JE: 50 g matovilca, 100 g šampinjona, 50 g bukovača, 2 žlice maslinova ulja, 4 dl juhe od povrća, 3 žlice mednog octa, 1 žlica brašna, 1 žličica meda, malo mljevene slatke crvene paprike, sol, papar

Matovilac oprati i krupnije nasjeći. Gljive očistiti i nasjeći. Ulje zagrijati dodati gljive i matovilac te kratko pirjati na umjerenoj temperaturi. Dodati brašno i uz stalno miješanje pirjati dok ne dobije lijepu smeđu boju. Zaliti sa juhom, te pustiti da se umak reducira i zgusne. Dodati medni ocat, med, sol, papar i malo mljevene paprike, prokuhati i poslužiti uz pileća prsa sa grila.

UMAK OD MEDA I MASLAČKA

POTREBNO JE: 1 crveni luk, 2 češnja češnjaka, 1 stručak mladog lista maslačka, 3 žlice maslaca, 4 žlice nasjeckanih oraha, 4 dl juhe od povrća, 3 žlice bagremovog meda, 100 g bijelih konzerviranih šparoga, sol, papar

Crveni luk i češnjak oguliti i sitno nasjeći. Maslačak očistiti, oprati i nasjeći. U tavi zagrijati maslac, te dodati usitnjene orahe, luk, češnjak i maslačak. Sve zajedno pirjati i zaliti juhom od povrća i ostaviti da se reducira.
Nakon redukcije dodati med i šparoge koje smo prethodno isjekli na komadiće duge oko 2-3 cm. Prokuhati, pa zgusnuti sa 2-3 žlice bešamel umaka, posoliti, popapriti te poslužiti uz škampe ili bijelo meso peradi. U nedostatku bešamela možemo dodati vrhnje za kuhanje.

KINESKI UMAK OD LIMUNA

POTREBNO JE: 60 ml limunovog soka, 60 ml pileće juhe, 125 ml vode, 1 žlica meda (ili 2 žlice meda bez korištenja šećera), 1 žlica šećera, ½ žličice mljevenog đumbira, 1 žlica gustina (škrobno brašno), 2 mlada luka i sol

Limunov sok, juhu, vodu, med, šećer i đumbir pomiješati u tavi. Na umjerenoj temperaturi zagrijavati uz stalno miješanje dok se med i šećer ne rastope. Na jakoj temperaturi smjesu zakuhati. Pomiješati gustin sa jednom žlicom hladne vode te izliti u umak da se zgusne. Umak skloniti sa peći, dodati mu na kolutiće sječeni mladi luk te posoliti.
Poslužiti uz povrće, prženu piletinu ili ribu.


DALMATINSKI UMAK

2 žlice limunove korice, 1 češanj češnjaka, 2 žličice meda, 1 žlica limunova soka
2 žlice mljevenih pinija, 1 žličica svježeg origana (osušenog 1/2 žličice)
125 ml maslinovog ulja, papra po ukusu

Limunovu koricu i češnjak usitniti u mikseru. Pomiješati sa medom, uljem, limunovim sokom, origanom i pinijama. Sve zajedno dobro promiješati da se dobije dobro povezana kremasta masa. Popapriti i poslužiti uz kuhane kozice, dagnje, pečeni lososov odrezak ili uz svježe školjke.

Umak od paprike s medom

200 g paprike (žuta, zelena, crvena), 100 g tikvice, 200 g pelati rajčice iz konzerve
1 češanj češnjaka, 2 žlice ulja, 2 žlice meda, 3 dl juhe od povrća, 1 žličica mažurana, sol, papar, naribane limunove korice od pola limuna

Papriku oprati, očistiti pa isjeći na tanje rezance. Tikvice oprati i isjeći na rezance. Zagrijati ulje te na umjerenoj vatri pirjati, dodati rajčicu zajedno sa sokom. Češnjak oguliti, usitniti pa dodati rajčici. Zaliti sa juhom, dodati mažuran, pa kuhati 15 minuta. Dodati med, limunovu koricu, sok i papar. Umak se može zgusnuti umakom od rajčice ili ako dodamo žlicu pirea od rajčice. Servirati uz pečenu ili kuhanu patku.

——
x2 zdravlje

error: Content is protected !!