ADVOKATICA ZA RAZVODE OTKRILA KOJE SU PROFESIJE MUŠKARACA POGUBNE ZA BRAK: NEĆETE SE USREĆITI

Advokatica koja se bavi porodičnim pravom, a najčešće radi na razvodima, objavila je video na TikToku, u kojem kaže kako joj je tokom studija kolegica rekla da su istraživanja pokazala kako muškarci koji rade poslove s puno odgovornosti najgori materijal za brak.

Na svom TikToku, koji prati 35 hiljada ljudi, objasnila je koje su to profesije i zašto su muškarci koji u njima rade toliko “problematični”.

Ona napominje da su svi brakovi različiti i da nema dva potpuno ista braka, ali, prema statistici, određene profesije imaju bračne probleme češće od drugih.

Po njoj, žene bi trebale da izbjegavaju muškarce koji su u poslovnom životu:

 • vatrogasci
 • policajci
 • vojnici
 • hirurzi
 • piloti
 • Kad sam počela da se bavim porodičnim pravom prije 13 godina, jedna advokatica mi je dala statistiku o pet najgorih profesija za opstanak braka – kaže.

Prvobitno je mislila da je to čudna statistika koju bi neko iznosio, ali tokom karijere često bi se toga sjetila.

 • Tokom svoje karijere gledala sam svoje najteže slučajeve i, šokantno, mnogi od njih su uključivali muškarce u ovih pet profesija – nastavila je.

Statistika može da vam ukaže na procenat brakova koji propadnu, ali to ne znači da će tako biti i kod vas. Statistika gleda samo brojeve, ona ne može da otkrije apsolutno ništa specifično o vama i vašem braku. Ali, ti podaci su nešto što treba imati na umu kad razmišljate o potencijalnom braku s muškarcem koji radi u jednoj od tih profesija, objasnila je.

Nakon toga, priča o generalizaciji da su muškarci u tim karijerama narcisoidniji i ovisni o kontroli, te objašnjava da često imaju stav u smislu “Kako se usuđujete da me izazivate? Spaliću Zemlju ako treba da bude onako kako ja želim”.

 • Ako pogledate ove profesije, šta im je svima zajedničko – pitala je.
 • Oni su na poslu nedodirljivi. Policajci nose pištolje i uvode red, hirurzi se kreću po bolnicama gdje su uzor velikom broju ljudi, imaju zadnju riječ i svi ih tretiraju s poštovanjem. I onda dođu kući i neko im traži da iznesu smeće. Mislim da je to jako težak prelaz koji treba da naprave – kaže.

Nastavlja s pilotima, za koje kaže da su pogotovo teški jer imaju potpunu kontrolu u svom profesionalnom životu.

 • A muškarci koji imaju pozicije u vojsci… Sjetite se da oni nekad imaju kontrolu nad životima 150 ili 200 ljudi. Njihov posao, sama pozicija, zahtijeva poštovanje podređenih jer imaju veliku odgovornost i često su jako narcisoidni i skloni kontroli nad svima – objašnjava.

Pritisak važnosti i moći čini te muškarce obično problematičnijima tokom razvoda. U komentarima na njen video puno ljudi je doživjelo slične situacije, čak i zbijajući šale na račun svojih sadašnjih muževa.

 • Moj muž je pilot u vojsci. Dvostruko ubistvo – jedan je od najbolje rangiranih komentara u kojem se žena šali da je dobila dvostruko na ovoj “lutriji”.
 • Radila sam na telefonskoj liniji za pomoć zlostavljanim ljudima i da, to su bile uobičajene profesije zlostavljača, oh, i oni puno varaju – napisala je druga žena u komentarima.

Mnogi su smatrali da treba dodati i druge profesije, poput advokata i učitelja.

Opet, treba imati na umu da su ovo samo statistike i da neće svaki muškarac kojeg sretnete u jednoj od ovih pet profesija biti narcisoidan i kontrolišući partner, ali to je vrijedno napomenuti u slučaju da otkrijete bilo kakve obrasce koji se pojavljuju u vašem životu.