Acai bobice su antioksidans broj 1!

Tamnoljubičaste, gotovo crne bobice slične našim borovnicama pospješuju probavu i smanjuju apetit. Pomažu u detoksikaciji tijela, radu srca i krvožilnog sistem. Jačaju imunitet i čuvaju vitalnost.

Otkako je Oprah Winfrey u svojoj emisiji otkrila da su za njen mladenački izgled i vitalnost dobrim dijelom zaslužne acai   bobice, to voće amazonske palme postalo je traženo u Americi. I ne samo voće. Premda dijetetski pripravci od acai bobica stoje između 40 i čak 100 dolara, pomama za njima ne jenjava. Ako je vjerovati nutricionistima ovaj put nije samo riječ o propagandi. Palmino voće je broj 1 na top listi poznatih antioksidansa, kažu oni.

Čuvaju zdravlje i vitalnost

Tamnoljubičaste, gotovo crne bobice slične našim borovnicama obiluju nezasićenim masnim kiselinama i bogat su izvor kalcija i željeza. Primjerice ,100 grama voćnog praha energetska je bomba od 533,9 kalorije. U toj količini ima 52,2g ugljikohidrata, 8,1g proteina, 32,5 posto nezasićenih masnih kiselina, 260 mg kalcija i 4,4 mg željeza. Zagovornici acai bobica tvrde da im se zahvaljujući tom fantastičnom antioksidansu vratio vitak stas, zdravlje i vitalnost.

Naime, acai bobice imaju takvu kombinaciju esencijalnih masnih kiselina, amino kiselina i fitosterola da potiču metabolizam, pospješuju probavu i smanjuju apetit. Acai bobice su odlične za detoksikaciju tijela i jačanje imuniteta. Dobra su logistička pomoć u radu srca i krvožilnog sustava. Pripravci od acai bobica poboljšavaju mentalno zdravlje i vid te smanjuju nesanicu.

Stari narodni lijek

U Brazilu, Peruu i Kolumbiji, gdje u močvarama Amazone raste palma, acai bobice su stoljećima uvriježeno voće. U narodnoj medicini tog dijela južnoameričkog podneblja od te se palme koristi korijen, kora, plod, ulje…

I danas se u selima u priobalju od korijena palme radi lijek protiv žutice, malarije i dijabetesa. Pripravcima od korijena liječe se bolesti jetre i bubrega te ublažavaju bolne mjesečnice. Od samljevenih sjemenki ploda radi se oblog za skidanje visoke temperature, a palminim uljem zaustavlja se proljev. Od bobica se pravi vrlo popularno, visokovrijedno crno vino.