Sporo pečeno povrće sa mladim sirom

Zima je savršena sezona da pravite sporo pečeno povrće. Ako do sada niste pravili ovaj recept, obavezno ga probajte – povrće spremljeno na ovaj način je izuzetnog, bogatog okusa i svi će vas pitati kako ste to uspjeli.

Zato skoknite do pijace i kupite paprike, luk, tikvice i sve drugo što vam se svidi, a zatim ih spremite na dole opisan način.

1. Pripremite vinaigrette preljev
50ml maslinovog ulja
50ml povrtnog temeljca ili supe
50ml aceto balsamico sirćeta
50ml vinskog sirćeta ili soka od limuna
1 ili 2 češnja bijelog luka
dosta bibera
Dobro izmiješajte sve sastojke i dobili ste pravi pravcati vinaigrette preljev.

2. Pripremite sastojke
Izrežite sezonsko povrće na komade. Ubacite sve što želite, ali ne preskočite papriku, krompir, tikvice, patlidžan i luk. Neka povrća bude dovoljno za jednu tepsiju.
Dodajte vinaigrette preljev i izmješajte tako da povrće bude dobro namočeno
Mladi sir ili mocarelu izrežite na komade (2-3 komada sira po osobi, veličine cca 5×7 cm)

3. Ispecite i poslužite
Povrće pecite oko tri sata u rerni zagrijanoj na 120 stepeni, ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, dodajte sir i promješajte tako da se sir počne topiti.

 

Komentari

komentara