9 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE BISTE TREBALI DRŽATI U ZAMRZIVAČU

Nije svaka hrana prikladna za zamrzivač.

Neke namirnice značajno promijene okus nakon što ih izvadite iz zamrzivača, što osim što može biti manje ukusno, može čak biti i opasno. Ovo su namirnice koje nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač.

1. JAJA

Nemojte uništiti savršeno dobra jaja stavljajući ih u zamrzivač. Iako je u redu razmućeno jaje pohraniti u zamrzivač, voda u tvrdo kuhanom jajetu može se raširiti toliko da ga razbije, a kroz pukotine u jaje mogu ući različite bakterije. A ako ljuska i ne pukne, bjelanjci će ionako postati gumeni, što je jedan od razloga zašto zamrzavanje jaja nije dobra ideja. Umake na bazi jaja, poput senfa ili majoneze također držite podalje od zamrzivača, ako želite da zadrže svoju teksturu.

2. MLIJEKO

Ako stavite mlijeko u zamrzivač, nećete ga više imati ako ga stavite u zamrzivač. Umjesto toga, imat ćete gadan, zgrušani nered. I to nije jedini mliječni proizvod koji biste trebali prestati stavljati u zamrzivač. Ne samo da će se kremasti sir, svježi sir i kiselo vrhnje odvojiti nakon što su zamrznuti, nego će svaki sir također promijeniti teksturu. Postat će mrvičasta ako je bio tvrdi sir, a kristalizirati se ako se radi o mekanom siru.

3. PRŽENA HRANA

Pržena hrana jako je ukusna kad je svježa i topla. Kad se ohladi, okus joj je drugačiji, a ako je i zamrznete, bit će je jako teško podgrijati, a ono što je trebalo biti hrskavo postat će gnjecavo.

4. GAZIRANA PIĆA

Ovo je pogreška koju ćete napraviti samo jednom. Hlađenje limenke gaziranog pića u zamrzivaču možda zvuči dobro, ali rezultirat će eksplodiranom limenkom i ljepljivim sokom koji će se raspršiti po cijelom zamrzivaču. Stoga, limenke radije držite u hladnjaku.

5. SKUHANA TJESTENINA

Ili al dente ili nikako! Ako zamrznete kuhanu tjesteninu, dobit ćete kašaste, mlohave rezance koji su sve samo ne ukusni. Ali ako tjesteninu skuhate al dente, što znači da ostane malo tvrda kad se žvače, bit će ukusnija kad se ponovno zagrije.

6. POVRĆE KOJE JE BOGATO VODOM

Ako zamrznete svježe povrće, postat će kašasto i premekano. Salata, krumpir, krastavac, lubenica i jabuke imaju visok udio vode, koja se u zamrzivaču pretvara u led. Kad se taj led otopi, dobit ćete vrlo neukusno voće i povrće.

7. ODMRZNUTO MESO

U redu je meso zamrznuti jednom, ali ako ga odmrznete pa ponovno vratite u zamrzivač, možete potaknuti razmnožavanje bakterija što vam može ugroziti zdravlje, pa radije odmrznite samo onu količinu mesa koju možete pojesti, a ne vraćajte sirovo odmrznuto meso natrag u zamrzivač.

8. KROMPIR

Da, McDonald’s zamrzava pomfrit prije nego što ga pošalje u restorane, ali to ne znači da i vi to možete napraviti kod kuće na isti način. Kako objašnjava Sveučilište Penn State, zamrzavanje krompira će odvojiti škrob i vodu iz krompira, pa će odmrznuti krompir postati kašast, prenosi Eat This.

9. MARMELADA

Ako zamrznete staklenku voćne marmelade, kad se odmrzne, promijenit će joj se tekstura. Kako objašnjava Nacionalni centar za čuvanje hrane na Sveučilištu Georgia, smrznuta marmelada “može natopiti hljeb” kada se odmrzne, a to niko ne želi.