8 NAJBOLJIH RJEŠENJA ZA LJETO: Poboljšajte raspoloženje i zdravlje uz rukolu, šljive, spanać…

sljiveVoće i povrće je izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i valakana. Za vas smo izdvojili 8 najboljih namirnica koje su u trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje, a rado ih preporučuju i nutricionisti.
Rukola
Sezona rukole je od proljeća do ranih ljetnjih mjeseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu.
Šljive
Početkom ljeta dolaze nam prve šljive, što je odlično, jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tijela da apsorbuje gvožđe, koje je povezano sa visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive jačaju imunitet.
Mlad spanać
Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. Koristite ga umesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok.
Kombuha
Fermentisani čaj od gljive kombuhe se povezuje sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umjesto kafe.
Klice
Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, dodajte u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja.
Aloe vera
Sok aloe vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi. Dodajte sok u jutarnji šejk, da biste dobili slađi napitak koji se lakše pije.
Hlorofil
Molekul odgovoran za zelenu boju biljaka, takođe je važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže tijelu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika. Možete ga uneti kroz tamno zeleno lišće povrća, uključujući kelj, rukolu i blitvu. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomiješajte sa sodom i dodajte svježe voće. (magicnobilje)