7 stvari koje jedete skoro svakodnevno, a mogu da vas otruju

Neke namirnice mogu da vam poboljšaju zdravlje, a neke mogu da vam potpuno uništie dan ako ne pazite. Čak mogu i da vam skrate život. Ali ne brinite, potrebno je mnogo vremena i pretjerivanje sa konzumacijom da biste se otrovali njima. Ovo su te namirnice.

– Očigledno je da ljudi sve manje pažnje obraćaju na to šta jedu, kako je hrana proizvedena i pripremljena, zato i ne čudi što smo sve bolesnija nacija- kaže Milka Raičević, nutricionista.

1) VIŠNJE

Pažljivo sa višnjama

Višnje bez koštice nisu opasne, ali kao budete jeli i koštice nekim slučajem, nećete se lijepo provesti. Koštice višnje pune su cijanovodonične kiseline, koja je ekstremno otrovna. Samo nemojte grickati ni gutati košticei sve će biti u redu.

– Koštice svakako ne smiju da se jedu, pune su hemikalija koje oštećuju sluzokožu želuca. Ta oštećenja izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema- objašnjava nutricionista.

2) DIVLJI BADEM

Naučnici su nedavno otkrili da oni koji grickaju bademe u toku dana manje jedu manje obroke. Mi jedemo slatki badem, a ne divlji, koji je gorkog ukusa. Pored toga, pun je cijanida. Srećom, teško ćete doći u kontakt s njim. Ali ako se zadesite u divljini i ugledate zeleni badem, nemojte ga jesti.

– Upotreba divljeg badema je veoma rizična jer se nikada ne zna kako je on proizveden, pod kojim uslovima. Daleko je sigurnije da se jede domaći, koji se na tržištu nalazi sa jasnim etiketama, sa rokom upotrebe i čuvanja- dodaje Milka Raičević.

3) RICINUS

Ulje ricinusa koje se koristi da vas natjera da povraćate potiče od biljke ricinus. Kada je svježa, ova biljka je bogata ricinom, veoma otrovnom materijom.

– Ricinus se sve više upotrebljava jer je odlično sredstvo za klistiranje, a ujedno i liječi mnoge bolesti. Međutim, on smije da se koristi samo uz odobrenje ljekara, odnosno nutricioniste. U suprotnom, može da izazove brojne smetnje, poput dijareje- ističe naša sagovornica.

4) JABUKE

Teško da će vam se išta desiti ako jedete sjemenke iz jedne ili dve jabuke, ali ako pojedete semenke iz više jabuka, neće biti dobro. Enzimi u vašem telu transformišu jedinjenja u semenkama u cijanid.

– Voće se sve češće prska i zato su njegove semenke otrovne. Ako ih jedete, smeju da se konzumiraju samo samlevene ili istucane, nikako u sirovom stanju- naglašava nutricionista.

5) PARADAJZ

Do 1800. godine većina ljudi u SAD-u  mislila je da je paradajz otrovan. I donekle su bili u pravu. Paradajz pripada porodici velebilja, otrovnih biljaka kod kojih je i lišće otrovno.

– Baš poput džigerice i paradajz se ranije izbjegavao jer se smatralo da je toksičan.

Uz jedinu napomenu da ne treba da se pretjeruje sa njegovim količinama, paradajz smije da se koristi- kaže Milka.

6) PASULJ

Možete se otrovati samo ako ne skuhate dovoljno dobro pasulj, jer će vaše jelo biti puno toksične materije koja se naziva fitohaemaglutinin. Ako se pasulj dobro skuha, ona će biti neutralisana.

– Nedovoljno termički obrađen pasulj je otrovan, ali ne smrtonosno otrovan. Ako se jede u sirovom obliku, izaziva dijareju, mučninu koja može da potraje nekoliko dana- napominje nutricionista.

7) KROMPIR

Ne bi trebalo da jedete zeleni krompir. Uglavnom zato što nije lijepog ukusa, ali i zato što je pun solanina, koji će vas navesti da povraćate i koji će prouzrokovati srčani zastoj ukoliko nastavite da ga jedete.

– Zeleni krompir nikako ne smije da bude na tanjiru, kao i onaj sa crnim rupama.

Te crne tačke mogu da se ostrane i da se nakon toga jede krompir, ali je najbolje da se takvo povrće uopšte ne konzumira- poručuje Milka Raičević. (zenablic.rs)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!