Sedam poteza koji su jednako štetni za vezu kao prevara

Prevara partnera je jedna od stvari koja će poljuljati temelje veze ili ju u potpunosti uništiti. No uz nju postoji i nekoliko jednako opasnih poteza koje će narušiti sklad u ljubavi

1. Laganje i skrivanje stvari od partnera
Čak i ako lažete partnera kako bi zaštitili njihove osjećaje, skrivanje pojedinosti od svoje ljubavi može se pretvoriti u veliki problem te rezultirati gubitkom povjerenja. Ako skrivate neke detalje jer mislite da bi ga oni mogli povrijediti, vjerojatno biste trebali prestati s takvim ponašanjem. Stručnjaci savjetuju da gradimo veze u kojima drugoj strani možete sve reći.

2. Uskraćivanje nježnosti i pažnje
Nedostatak nježnosti i pažnje, ali i odgovora na važna pitanja, stvorit će sumnju kod druge strane da nešto nije u redu. S vremenom će se ta sumnja pretvoriti u nepremostivi problem koji bi mogao uništiti vašu vezu.

3. Tiho negodovanje

Skrivanje pravih osjećaja od svojeg partnera nije dobro za kvalitetnu vezu. Štoviše, tiho negodovanje zbog nekih stvari koje vam smetaju može imati fatalne posljedice na uspješnost veze. Što dulje držite u sebi svoje nezadovoljstvo, to su veće šanse da će upravo ono biti razlog vašeg prekida.

4. Nedostatak komunikacije
Nedostatak komunikacije ne označava manjak razmjene sms-ova i telefonskih poziva kad su partneri odvojeni već nespremnost da se dijele najvažnije pojedinosti iz života pojedinca sa svojom ljubavi. Ne izbjegavajte razgovore samo zato što mislite da se neće svidjeti vašem partneru. Ovakav tip ponašanja dovodi do problema pod točkom br. 3.

5. Uporna tvrdoglavost
Snažan stav o pojedinoj temi može biti znak odlučnog karaktera, no do problema dolazi kada jedan partner odbija čuti argumente i želje druge strane te ne želi pristati na kompromis. Pojedinci koji obavljaju stvari ‘na svoj način’ i nisu spremni za kompromis, zapravo su u vezi sa samim sobom.

6. Pričanje ‘s visoka’
Pokroviteljskom tonu nema mjesta u kvalitetnoj vezi, slažu se stručnjaci. Nadmeni stav jedne strane za cilj ima staviti se u moćniji položaj što nikako nije znak zdrave zajednice ravnopravnih partnera. Ne samo da takvo ponašanje uništava samopouzdanje druge strane, već razotkriva i osjećaj manje vrijednosti kod osobe koja se koristi pokroviteljskim tonom.

7. Ostanak u vezi zbog pogrešnih razloga
Želite prekinuti, ali se ne usuđujete to učiniti zbog toga što će ‘selo reći’? Uplatili ste si zajedničko putovanje i ne želite ga propustiti iako vam partner više nije drag? Smatrate da je loša veza, bolje od nikakve veze? Bez obzira koji scenarij vam je najbliži, ostanak u vezi koja vam ne odgovara nije poštena ni prema vama ni vašem partneru. (zadovoljna.hr)