7 najzdravijih namirnica koje vjerovatno ne jedete

Teško je ispratiti sve što se dešava na polju nutricionizma. Nova otkrića dovode do promjena u percipiranim načinima ishrane i pronalaženju novih dijeta. Međutim, kada bi postojala savršena dijeta, bila bi samo jedna, a sigurno ste čuli za njih mnogo.

Sa dijetom ili bez nje, namirnice sa ove liste odgovaraju gotovo bilo kojem režimu prehrane. Bilo da ste na režimu smanjenog unosa ugljenih hidrata, povećanom unosu masti, ili čak ketogenoj dijeti.

Nekada je teško pronaći motivaciju i promjeniti svoje loše navike, ali moramo da krenemo odnekud, a zdrava hrana je dobar početak ka boljoj verziji sebe i zdravom duhu.

Svakako je najdzraviji način života onaj koji uključuje dobru prehranu, malo stresa i određenu fizičku aktivnost. Zato je plan treninga i prehrane nešto najbolje što možete da učinite za sebe. Pogledajte kojih to 7 veoma zdravih namirnica vjerovatno ne jedete.

Sardine
Postoji mnogo riba u moru, ali nisu sve toliko nutritivno vrijedne kao sićušne sardine. Iako male, sardine su kao brodpuneesencijalnim vitaminima i mineralima koji čuvaju um britkim, čine srce zdravijim i podižu vam nivo energije.

Još jedna od koristi sardine je što se njihove kosti lako vare, što ove superzvijezde morskog sveta čine jednom od kalcijumom najbogatijih namirnica, odmah poslije mlječnih proizvoda. Sardine su najzdravija hrana koju vjerovatno ne jedete ili je jedete rijetko.

Bundeva
Bundeva je mnogo više od prostog fila za ukusne pite. Ima veoma nisku kaloričnu vrijednost, a veliku količinu dijetalnih vlakana, sa dodatkom proteina, što je čini savršenom hranom ako ste u poteri za gubitkom kilograma. Štaviše, bundeva je prava nutritivna bomba koja je puna beta karotenom – ključnim sastojkom za zdrave oči i jak imuni sistem.
Bundeva je idealna hrana prilikom držanja dijeta sa ograničenim unosom ugljenih hidrata, jer se njen visok sadržaj vlakna savršeno uklapa u ovakav režim prehrane.

Kikiriki
Badem i lešnici možda jesu najpopularnije orašasto voće, ali nikako ne treba omalovažavati kikiriki. Ova mahunarka bliža zemlji sadrži isto zdravih masti kao i njeni rođaci sa drveta, a ima više proteina od svih drugih orašastih plodova. Takođe, kikiriki je namirnica sa velikom koncentracijom biotinina, koji može da potpomogne proizvodnju keratina koji ojačava kosu i nokte.
Jedite kikiriki kao užinu uz čašu jogurta, ali nemojte kozumirati prženi kikiriki. Dodatne biljne masti vam ne trebaju.

Ostrige
Svakako da su ostrige malo ljigave i mogu biti problem ako ih nabavljate od sumnjivog izvora, ali se visok sadržaj cinka u ovoj namirnici povezuje sa punijom kosom, jačim noktima i čistijom kožom.

Morske alge
Morske alge nisu samo potencijalni izvor energije budućnosti i jedan od ključnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Morske alge su među namirnicama sa najvišim sadržajem amino kiseline triptofan. Štaviše, visok sadržaj joda omogućava pravilan rad štitnjače i drži hormone pod kontrolom.
Zbog sadržaja ovih supstanci, morske alge su idealni večernji obrok, jer će vam se od njih dobro prispavati.

Crna ribizla
Borovnicama je došao kraj. Crna ribizla ima najveći nivo antioksidansa antocijanina, pigmenta koji bobice čini tamno plavim i crvenim, u poređenju sa bilo kojom drugom voćkom. Štaviše, možda niste znali da ova skromna voćka sadrži tri puta više vitamina C od narandže, što je čini pravom silom za jačanje imuniteta.

Tef
Ova mala, drevna žitarica (sjemenke tefa su pronađene u piramidama iz 3359. godine p.n.e.) najbolji je dokaz da jake stvari mogu da budu u malom pakovanju. Sa istom količinom kalcijuma koliko i kuvani spanać, visokim nivoom vitamina C i specifičnim biljnim vlaknima koja pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi i zdrave tjelesne težine, tef je na putu da postane nova super hrana.

Ukoliko vam je teško da se zdravo hranite, obavezno izbacite sve loše navike iz svog života koje vam onemogućavaju zdrav način života.