7 NAČINA DA SE SPRIJEČI NASTANAK ŽUČNIH KAMENACA

Nastanak žučnih kamenaca pogoduje zastoj i veliko zgrušavanje žuči kao i povišeni holesterol u krvi. Zbog toga je važno potaknuti proizvodnju žuči i njeno izlučivanje

1. GRICKATI SJEMENKE SUNCOKRETA

Obiluju bjelančevinama (24%) i polinezasićenim masnim kiselinama (66%) koji stimuliraju proizvodnju žuči i snižavaju nivo holesterola i krvi. Preporučuju se 2 – 3 kašike sjemenki dnevno, čak i za one koji su na dijetama za mršavljenje.

2. DAN ZAPOČETI NARANDŽINIM SOKOM

Narandža je dobar izvor vitamina C koji pomaže u proizvodnji žuči, a žuč pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Tri čaše ovog napitka dnevno čak za 50 % smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca.

3. PITI NAJMANJE 1, 5 L VODE DNEVNO

Voda razrjeđuje žuč, pomaže u oslobađanju otrovnih tvari iz masnih ćelija i tako sprječava nastanak žučnih kamenaca. Vodu je najbolje piti prije ili između obroka.

4. IZBJEGAVATI PREVIŠE ŠEĆERA, I STROGE DIJETE

Hrana koja sadrži veliku količinu šećera ili malo bjelančevina ili nimalo masti ne stimulira proizvodnju žuči, a posljedica su zgrušavanje žuči i nastanak žučnih kamenaca.

5. JESTI INTEGRALNI UMJESTO BIJELOG HLJEBA

Integralni hljeb sadrži lignine, neprobavljiva vlakna koja snižavaju nivo holesterola i sprječavaju nastanak žučnih kamenaca, a vežu se uz žučnu kiselinu.

6. KURA MASLAČKOM 2 – 3 PUTA GODIŠNNJE

Maslačak čisti tijelo od otrova i stimulira izlučivanje žuči. Tako sprječava nastanak novih žučnih kamenaca, ali i povećanje starih. Ljekovita kura: 4 – 6 sedmica uzimati 2 puta na dan po 1 šolju čaja od maslačka.

7. UZIMATI 2 – 4 KAŠIKE MASLINOVOG ULJA DNEVNO

Maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, omega – 9 masnu kiselinu koja snižava visok holesterol u krvi i žuči, pa tako smanuje rizik od nastanka žučnih kamenaca.

(aura.ba)