7 načina da savladate pesimizam: trikovi za ljepši dan i sretnije ljude oko sebe!

Zagrljaj, osmijeh i vesela muzika su samo neki od načina na koji možete prenijeti optimizam ljudima oko vas.

 

Optimizam može negativnu situaciju preokrenuti u priliku za uspjeh, ili jednostavno u priliku da naučimo nešto novo. On nam, za razliku od pesimizma, vraća energiju i entuzijazam. Pomaže nam da pređemo prepreke, ali i da ustanemo i nastavimo dalje onda kada padnemo.

Optimizam nije nešto što bismo trebali da zadržimo za sebe, već da ga širimo na ljude oko nas, jer uvijek dobijemo onoliko koliko damo. Uživaćemo u osmijesima koje naš optimizam izazove, a i osjećaćemo se puni samopouzdanja jer činimo pravu stvar.

Ako nista sigurni kako možete probuditi optimizam u ljudima oko vas, evo 7 savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

1. Budite tu za nekoga.

Saslušajte njihove probleme i dajte im optimističnu i prizemljenu perspektivu. Nekad ne morate ništa da kažete, jer samo vaše prisustvo će biti od pomoći. Ali ukoliko se ta osoba zadrži u negativnom razmišljanju, dajte joj svoju vedriju perspektivu o cijeloj situaciji, kako bi shvatili da stvari i nisu baš tako loše.

2. Slušajte pozitivnu muziku.

Slušanje vesele muzike je odličan način da popravite raspoloženje i sagledate stvari iz drugačije perspektive. Ali vesela muzika će isto tako uticati i na ljude oko vas. Jednostavno pustite takvu muziku kada ste u društvu i vidjećete kako se svima raspoloženje popravlja.

3. Udijelite potpuno iskren kompliment.

Razmislite o tome šta interesuje sagovornika, šta ga pokreće, šta je to dobro kod njega što drugi ljudi često zanemaruju. Dajte mu kompliment o tome, značiće više nego što mislite.

4. Smijte se.

Osmijeh je zarazan, pa će vas i one u vašoj blizini lako oraspoložiti i osjećaćete se opuštenije. Čak i ako vam se ne smije, isforsirajte taj osmijeh i osjećaćete se bolje.
Probajte ovo: sljedeći put kad se budete loše osjećali, probajte da se lažno smijete 30 sekundi ili cijeli minut, vidjećete kako vam se raspoloženje mijenja.

5. Pomozite nekome da se opusti.

Zauzet raspored uzrokuje mnogo tenzije i stresa. A to dvoje staju na put optimizmu. Zato pomozite nekome u vašem životu da se opusti. Predložite odlazak na piknik ili plažu, i onda samo u tišini posmatrajte kretanje oblaka. Ovakva pauza učiniće čuda za raspoloženje i perspektivu.

6. Zagrljaj.

Zagrljaj čini da se osjećamo bolje i sigurnije. I nemojte da sumnjate u efekat koji može da izazove, on zaista može učiniti da se misli okrenu u svetlijem i pozitivnijem pravcu.

7. “Platite unaprijed”.

Kada neko donese optimizam u vaš život, nemojte čekati da mu se odužite u budućnosti. “Platite unaprijed” nekom drugom, nastavite da širite krug sretnih misli. Tako ćemo zajedno graditi mrežu optimizma, motivisanja i ljubaznosti.

(lovesensa.rs)