7 dobrih razloga da počnete piti svježi sok od mrkve: Zašto biste svaki dan trebali piti narančasti nektar

Mrkvu obično grickate sirovu ili je pak konzumirate kuhanu, pirjanu ili zapečenu?Jeste li ikada razmišljali o tome da od nje pripremate svježi sok?

Puno je dobrih razloga da već danas počnete s praksom pijenja ovog zdravog narančastog nektara.
Mrkva je, uz ciklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja raka i drugih kroničnih oboljenja.Premda se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narančastoj boji.

Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, tačnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.
Usto, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od kroničnih oboljenja, poput raka i srčanih bolesti. Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.

Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.

 Zašto je sok dobar izbor?
Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šoljice soka trebat će vam oko 5 cijelih mrkvi.To znači da ćete konzumacijom samo jedne šoljice svježeg soka u svoj organizam unijeti puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.
Na taj način ćete i svom imunitetu dati snažniji poticaj i pridonijet ćete lužnatosti organizma (mrkva, naime, spada među alkalno ili lužnato povrće).

7 dobrih razloga za konzumaciju soka od mrkve

Čuva zdravlje kože te ima anti-age učinak
Sok od mrkve izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu.Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primijetit ćete da vaša koža postaje ljepša i blistavija, a bore manje naglašene jer mrkva je odličan anti-age saveznik!

Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju
Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od mrkve pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vid noću.Beta-karoten u tijelu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.Zahvaljujući luteinu što ga mrkva sadrži, redovitom konzumacijom soka uvelike ćete smanjiti rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
Svakodnevnom konzumacijom jedne šoljice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti.

Prevenira različite oblike raka
Učestalom konzumacijom mrkve i njezina soka, pokazala su istraživanja, moguće je prevenirati neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.Karotenoidi, osobito beta-karoten, djeluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u stanicama i upalne procese.Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

Čuva zdravlje mozga i snaži njegove funkcije
Sok od mrkve pridonosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije.Mrkva smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji odašilju živci.Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, redovito pijte sok od mrkve.

Pridonosi zdravlju usne šupljine
Nutrijenti iz mrkve snaže imunitet te djeluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj šupljini. I njezini minerali imaju snažno antibakterijsko djelovanje.Također, jedete li mrkvu ili pijete njezin sok odmah nakon obroka, spriječit ćete nakupljanje plaka na zubima.
Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od mrkve poboljšat će i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sustava.

Odličan je izbor i za trudnice i bebe!
Sok od mrkve odličan je izbor za konzumaciju tokom i nakon trudnoće zato što sadrži kalij, kalcij, folate, magnezij i, naravno, vitamin A.Kalcij snaži bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa.Vitamini A i C iz mrkve pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet te da budu otporniji na infekcije.