7 ČAJEVA ZA 7 DIJAGNOZA

  Preporuka je da pijete 2 – 4 šolje čaja dnevno da biste osjetili maksimalni ljekoviti ili preventivni efekat

U borbi sa “iznenađenjima” klimatskih promjena, kopirajmo Engleze. Umjesto tradicionalnog ritualnog čaja, sjetimo se onih specifičnih koji su prava pomoć u preventivi od prehlada, a krijepe organizam i povećavaju mu otpornost na sve izazove.

Čajevi ne mogu, naravno, u potpunosti da zamijene tradicionalna farmaceutska sredstva, ali potpomažu njihovo dejstvo i blagotvorno utiču na efekte liječenja kada bolest uzme maha. Zato je preporuka da pijemo 2 – 4 šolje čaja da bismo osjetili maksimalni ljekoviti ili preventivni efekat.

1. Kod nadraženog želuca, praćenog viškom gasova u crijevima, pijte čaj od komorača (oblaže želudac, preduprjeđuje nadražaje crijeva, smanjuje gasove i bolove).

2. Kod bolova u grlu izazvanih prehladom ili gripom, preporučuje se čaj sa đumbirom. Kako je prepun korisnih sastojaka, može da ublaži i simptome morske bolesti ili probleme sa varenjem.

3. Da biste ublažili bolne grčeve materice za vrijeme mjesečnog ciklusa, pijte čaj od kamilice. Smanjit će grčenje glatske muskulature. Pomaže i kada imate nesanicu, mada valerijana ima jače djelovanje.

4. Kada ste emocionalno napeti čaj može da vam pomogne, posebno ako od stresa reaguje želudac. Biljka gotu kola smanjuje napetost i uravnotežuje energiju, a u kombinaciji sa limunom smanjuje i stres i uznemirenost.

5. Ukoliko ste se spremili da napravite veliko spremanje organizma od nagomilanih toksina, pijte čaj od korijena maslačka. Čisti jetru i dopunjuje izgubljenu energiju potrošenu na izbacivanje otrova. Preporučuje se i čaj od bobica kleke sa dodatkom crnog bibera.

6. Kada upornu prehladu prati neprestano kihanje limunova trava (Cymbopogon citrus) je odlična za tonizirajuće obloge oko vrata. Kao podršku pijte čaj sa dodatkom ekstrakta ehinacee koja će pomoći imunološkom sistemu da stane na noge.

7. Eukaliptus djeluje kao antispazmolitik i antiseptik kod upale disajnih puteva. Da biste olakšali plućima i bronhijama izaberite čaj koji u sebi sadrži kanadski žuti korijen.