6 stvari koje vaše bradavice govore o vašem zdravlju

One ne služe za ukras, ali to već znate. Nešto što vjerovatno niste znali: vaše bradavice mogu ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme. Ukoliko primijetite iznenadno skupljanje ili rupice na koži oko bradavica (posebno ako se to dešava samo oko jedne bradavice) – obavezno se obratite doktoru. To može biti znak upozorenja da je u pitanju rak dojke.

Donosimo još šest stvari koje bi trebalo da znate o bradavicama.

Iscjedak iz bradavica

Ovo je česta pojava pa čak iako ne dojite ili niste u drugom stanju. Međutim, ovaj iscjedak (najčešće mliječni, plavkasto-zelenkast ili proziran) može se javiti kod većine žena prilikom stiskanja bradavica. Međutim, ako to niste uradili, a posebno ako je iscjedak krvav i/ili izlazi samo iz jedne bradavice, obavezno se obratite doktoru. Iscjedak može biti rezultat benignog rasta, bezopasne ciste ili raka dojke.

Treća bradavica je češća nego što mislite

Procjenjuje se da ih ima preko sto miliona ljudi širom svijeta, na nekom dijelu tijela. Ona ne predstavlja nikakav problem i može se ukloniti hirurškim putem. Sam zahvat traje oko pola sata, a oporavak je brz i bezbolan.

Vježbanje može nadražiti bradavice

Odgovarajući sportski grudnjak i određene vrste balzama koje se nanose na bradavice mogu biti od pomoći. Međutim, ukoliko ne upražnjavate fizičke aktivnosti, a primijetili ste da su vam bradavice crvene, da vas svrbe ili da se preutaju i ljušte, obratite se doktoru. To bi mogao biti znak Pagetove bolesti, rijetke vrste raka koja zahvata bradavice i areole. Takođe, može biti i riječ o ekcemu.

Dlake na bradavicama

Ovo je normalno, čak i kod žena. Te male neravnine oko bradavica zapravo su folikule dlake. Ukoliko postanu bolne, počnu da rastu ili da svrbe i da se perutaju, obratite se doktoru, jer to može biti znak infekcije.

Uvučene bradavice nisu razlog za brigu

Oko 15% žena ima uvučene bradavice od rođenja. Zapravo, to se dešava zbog vezivnog tkiva koje bradavice, jednostavno, povlači unutra. Potreban je minorni hirurški zahvat da bi se stanje popravilo.

Erogene zone

One su i erogene zone i to ne samo kod žena već i kod nekih muškaraca. Prema istraživanjima, osjećaj od stimulacije bradavica dolazi do istih centara zadovoljstva u mozgu kao što dolazi osjećaj od stimulisanja klitorisa i vagine.

Autor: minimagazin.info