Šest simptoma koji pokazuju da imate problem sa žučnom kesom

Mada ovi problemi mogu biti znak nekog drugog oboljenja, ako ove simptome imate redovno, najbolje je da odete kod ljekara kako biste izbjegli moguće komplikacije i kako biste dobili odgovarajući tretman.

Žučna kesa je mali organ koji se nalazi ispod jetre. Glavni zadatak žučne kese je da luči žuč, koja služi za razlaganje masnoća .Oslobađanjem žuči u žučne kanale dolazi do razlaganja neke hrane koja se zadržala u crijevima. Međutim, ponekad u tom procesu nastaju problemi. Neke supstance koje se zaglave u ovim kanalima stvaraju blokadu i onemogućuju protok žuči piše simptomibolesti.com. Rezultat je niz simptoma, koji mogu stvoriti velike probleme ako se ne počne na vrijeme sa tretmanom. Zato je veoma važno da znate kako da prepoznate te simptome. Kada ih identifikujete, najbolje je da se obratite ljekaru kako biste dobili adekvatan tretman.

Evo i koji su to simptomi problema sa žučnom kesom.

1. Upala i gasovi

Žučna kesa je veoma važna za varenje. Ona oslobađa supstancu koja je veoma važna za razlaganje masnoća. Kada postoji opstrukcija žučnih kanala i kada žuč ne može normalno da odlazi u crijeva, varenje postaje znatno otežano. Tada se javljaju simptomi poput upale u probavnom traktu i jačih gasova. Uzrok tome je nakupljanje otpadaka u crijevima. Kada se oni ne izbacuju normalno, dolazi do fermentacije i oslobađanja gasova.

2. Bol i osjećaj težine u stomaku

Osim pomenutog neprijatnog osjećaja u stomaku, problemi sa žuči mogu izazvati bolove i osjećaj težine u stomaku. Bol se ponekad širi i u desni deo leđa, do čega dolazi zbog inflamatornornog procesa. Bol se obično javlja iznenada i traje oko 10-15 minuta. Zatim nestaje i ponovo se javlja, samo što tada traje mnogo duže, čak i po dvanaest do petnaest sati. Ako imate ovakve bolove, najbolje je da bez odlaganja odete kod ljekara.

3. Mučnina i vrtoglavica

Česta mučnina i vrtoglavica su simptomi koje nikada ne bi trebalo ignorisati. Ovi simptomi su karakteristični za mnoštvo različitih oboljenja. Tu spadaju i problemi sa žučnom kesom. U ovom slučaju, mučnina i vrtoglavica se javljaju zato što žučni sokovi ne razlažu masnoće, što dovodi do povećanja količine otpada u crevima i krvi .Kada dođe do stvaranja kamena u žuči, javlja se i pritisak na želudac, što može izazvati mučninu i povraćanje.

4. Neprijatan zadah iz usta

Svi znamo da se neprijatan zadah iz usta javlja obično zbog bakterijskih infekcija ili loše oralne higijene. Međutim, kada se često javlja i kada ga je gotovo nemoguće kontrolisati, moguće je da je uzrok neki problem u funkciji jetre i žučne kese. Kada je uzrok neprijatnog zadaha žučna kesa, obično se javlja i metalni ukus u ustima. Nakupljanje toksina i nedovoljno žuči su direktan uzrok ovakvih problema.

5. Slab apetit

Iznenadan gubitak apetita je jasan znak da se u vašem organizmu nešto dešava. Mada je slab apetit čest kod hroničnih inflamatornih oboljenja, čest je i kod probavnih problema koji nastaju zbog nepravilne funkcije žučne kese. Ako slab apetit traje nekoliko dana, to može biti simptom upale ili opstrukcije žučnih puteva zbog kamena u žuči. Kako se problem pogoršava, obično se javljaju jača upala i osjećaj sitosti.

6. Žutica

Ako vam koža i/ili beonjače naglo požute, odmah se obratite ljekaru. Žutica se javlja zbog nakupljanja žuči u žučnoj kesi, što ponekad dovodi do stvaranja kamena. Riječ je o opasnom zdravstvenom problemu, koji je najbolje odmah liječiti.

Da li prepoznajete ove simptome? Da li imate dva ili više od nabrojanih simptoma? Ako je odgovor “da”, najbolje je da odmah odete na sve potrebne testove kako bi vam ljekar postavio dijagnozu i kako bi se izbjegao žučni napad.

Ako zaista imate problema sa žučnom kesom, odmah morate promijeniti neke navike i početi da uzimate prepisane lijekove. Veoma je važno da budete fizički aktivni. Iznad svega, morate se hraniti što zdravije i izbaciti iz redovne ishrane masnu, kaloričnu i hranu punu šećera. Potrudite se da detoksikujete jetru i žučnu kesu kako bi mogle normalno da funkcionišu.