6 LJEKOVITIH BILJNIH RECEPATA ZA ŠEĆERNU BOLEST

Priroda nudi brojne lijekove i za šećernu bolest. Ipak, prije nego što se odlučite za neku od ovih receptura narodnih travara, obavezno se savjetujte s liječnikom. Oni vas u većini slučajeva direktno neće podržati, ali pravi i stručan doktor neće biti isključiv i kod liječenja prirodnim lijekovima.  Evo provjerenih narodnih receptura:

1. Biljni čaj protiv šećera

List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), potočarka i list koprive – u podjednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine kašiku kuhati 3 minute u 3 decilitra vode.

Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šoljicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.

2. Peršun s jogurtom

Peršun se od davnina koristi za liječenje i ublažavanje dijabetesa, i to tako što se svježi listovi peršuna nasjeckaju, a korijen biljke sitno se nariba. Sve se to pomiješa sa šoljicom kiselog mlijeka ili jogurta. Pije se svaku večer prije odlaska na spavanje.

3. Čaj od kadulje za dijabetes

Čaj od kadulje pomaže održati niže razine šećera u krvi pa je stoga preporučljivo pojesti 3-5 listića na dan. Mogu se i izmiksati s vodom ili dodati u salatu od povrća.

4. Napitak od borovnice i oraha za šećernu bolest

Dobro promiješati 60 g lista borovnice i 100 g ljuske od graha. Od toga uzeti 2 žlice i kuhati u 3 decilitra vode. Kuhati dok se voda ne smanji na trećinu. Pije se po čašica dva puta prije jela.

5. Čaj s kantarionom, ljuskom mahuna i listom crnog duda

Kantarion, gospinu travu, ljuske od mahuna i list crnog duda – u jednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine kašiku kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.

6. Mješavina od divljeg šipka, meda i limuna

Uzmite 30 g ploda divlje ruže (šipka) i pržite ga. Zatim sameljite ili usitnite u avanu i prelijte litrom vode. To kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari pola tekućine. U taj čaj stavite malo meda i sok jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko cijelog dana.
Konjički sirup po recepturama travara Mirsada Krnjića

Biljna mješavina ovog sirupa je travarova tajna, ali se bazira na recepturama i savjetima Sadika Sadikovića, čuvenog hercegopvačkog travara. Terapija traje 40 dana, te pored Konjičkog sirupa sadrži čuvarkuću i čajne mješavine. Više informacija možete dobiti direktno kod travara Mirsada Krnjića na broj 061 383 3

(aura.ba)