6 božanstvenih rijeka svijeta

Predstavljamo vam 6 rijeka koje vrijedi vidjeti uživo, a koje su odabrane na osnovu pet kriterijuma: ljepota pejzaža, divlji svijet, kultura, avantura, mogućnosti za aktivnosti na vodi.

  1. AMAZON (Južna Amerika)

Na vrhu liste najboljih vodenih puteva za ljubitelje putovanja, nalazi se Amazon koji kao zmija vijuga kroz džungle devet južnoameričkih država i pruža dom za više od 400 indijanskih plemena i desetinu od svih poznatih životinjskih vrsta na zemlji.

Bekpekeri najviše vole dio toka u Boliviji jer se tu organizuju ture u posebnim čamcima koje obuhvataju i druženje sa ružičastim delfinima, pecanje pirana i praćenje ogromnih anakondi.

  1. Zambezi (Afrika)

Ona je izvor života za ogroman broj divljih životinja, koje možete vidjeti na rafting turama. U središnjem dijelu toka, na kojem se nalazi granica između Zambije i Zimbabvea, možete isprobati bandži skokove sa jednog od najvećih afričkih vodopada, ili isprobati brzake idealne za rafting.

Životinjski svijet – od nilskih konja do velikih mačaka – možete posmatrati u okviru safari tura koje vode duž donjeg toka rijeke, nedaleko od Indijskog okeana.

  1. Kahabon (Gvatemala)

Nikad niste čuli za Kahabon? To i ne čudi, s obzirom da je do prije nekoliko godina bila gotovo nepoznata ostatku svijeta. Međutim, onda su ljubitelji prirode čuli za njenu ljepotu i počeli da je obilaze u sve većem broju.

U blizini sela Lankvin rijeka daje najljepše od sebe, s obzirom da se uliva u prirodne bazene od krečnjaka, kojima možete prići zahvaljujući obližnjim planinarskim stazama. Lokalni hosteli takođe nude ekskurzije do ove rijeke, pa čak i obilazak pećinskih sistema koji postoje duž njenog toka.

  1. Sepik (Papua Nova Gvineja, Indonezija)

Ova rijeka smatra se Amazonom azijske pacifičke regije jer je njen sliv jedan od najbogatijih ekosistema na svijetu. Protiče kroz planine, guste tropske šume i močvare, prije nego što se ulije u Bizmarkovo more na sjeveru Papue Nove Gvineje.

Ovaj dio svijeta ostao je nepromijenjen vijekovima, pa riječna krstarenja nude uvid u jedinstvenu kulturu lokalnih zajednica.

  1. Dunav i Rajna (Evropa)

Prva riječna krstarenja u Evropi organizovana su upravo na Dunavu i Rajni i to s dobrim razlogom. Ove rijeke povezane sistemom kanala ispreplitane su preko 12 zemalja, pa duž njihovih tokova možete vidjeti brojne barokne katedrale, srednjevjekovne gradove i romantične tvrđave.

Najpoznatiji dio Rajne između Bona i Bingena moguće je obići trajektom i to za samo jedan dan. Dunav, naravno, nudi mnogo više, zbog čega vam je potrebno nekoliko dana da pogledate sve ljepote koje se nalaze duž njegovog toka.

  1. Iravadi (Mjanmar)

Ako ste već vidjeli veličanstveni Mekong, trebalo bi da posjetite Mjanmar, gdje riječni turizam postaje sve popularniji. Nekoliko međunarodnih kompanija sada nudi riječna krstarenja ovom misterioznom rijekom, koja obuhvataju i posjetu hramovima, udaljenim selima i poznatim budističkim svetilištima.