56 godina bračne sloge Hajre (74) i Rifeta Zubanovića (81) iz Ljubije: Kuća čuva uspomene na početak velike ljubavi

Rifet je za svoju suprugu i sebe napravio maketu kuće Hajrinih roditelja pred kojom su se zagledali i zavoljeli i tako sačuvao uspomene na početak velike ljubavi koja traje evo 56 godina  

Hajra: Zagledali smo se ispred stepenica

Hajra: Zagledali smo se ispred stepenica

Kada su se Hajra i Rifet Zubanović vratili iz izbjeglištva u zavičaj nisu zatekli ništa što bi ih podsjećalo na lijepu Ljubiju kod Prijedora u kojoj su proveli najljepše godine zajedničkog života. Prošlo je od tada 15 godina, a danas ovaj bračni par može opet s ponosom kazati kako su svoji, u svom na svom, jer napravili su lijepu porodičnu kuću i ponovo se skrasili, tu gdje su “zrak i voda slađi od najslađeg himbera.”

– Najvažnije je da smo zajedno, a kada smo zajedno sve tegobe se mogu lakše predeverati – vele Hajra i Rifet koji žive u bračnoj ljubavi i slozi 56 godina.

Rifet: Uspomena na moju Hajru, moju najveću ljubav

Rifet: Uspomena na moju Hajru, moju najveću ljubav

Kuća od uspomena

Dobročudni starina Rifet i njegova osam godina mlađa supruga Hajra željeli su još nešto “vratiti” što je u ratu nestalo. Sjetili su se kuće Hajrinih roditelja u selu Hegići u kojoj je Rifetova suđena izabranica djevovala. Ispred te kuće oni su se upoznali, pa se Rifet odmah dao na posao.

Takva kakva je bila

Takva kakva je bila

Kako je cijeli radni vijek proveo kao majstor građevine lahko je  napravio maketu kuće koja je bila sagrađena 1946. godine od trstike i zemlje gline. Danas, dok je gledaju u svojoj novoj, “modernoj” kući, prisjećaju se kako su se prvi put sreli i zagledali ispred stepeništa.

– Tu je rođena naša ljubav koja do današnjeg dana traje i ovo je naš najdraži dio pokućstva – kažu sretni Zubanovići.

Uzajamna ljubav

Uspomene su nešto što im niko ne može oduzeti, ostaju im u sjećanju dok, kako kažu, “budemo po suncu hodili”.

-Ova maketa je jedna od dražih uspomena – veli dobrodušna Hajra i sa posebnim sjajem u očima priča o najljepšim periodu života kada je u suđenoj Ljubiji sa svojim Fikretom sticala i stekla sve što je poželjela.

– Uvijek smo se voljeli, pazili i razumijevali, a onda je sve ostalo teklo kao med i mlijeko – kaže i dodaje kako ih ni rijetke razmirice nisu mogle udaljiti jedno od drugog. Rifet će to kazati ovako:

– Naprotiv, ojačavale su naš brak i svakome bi poželjeli da imaju našu ljubav i razumijevanje!

Bogastvo u evladu

Djeca su za Hajru i Rifeta nemjerljivo bogastvo i oni s ponosom kažu kako je to najveći uspjeh u njihovom dugogodišnjem braku. S ponosom vele:

– Jedino bogastvo je u evladu. Izrodili smo šest sinova i kćerku, a oni nas nagradili sa desetoro unučadi i tri praunuka. Ima li srcu dražeg i većeg blaga?

Izvor: prijedor24.com