5 uzroka povišenog krvnog pritiska

Šta prouzrokuje visok krvni pritisak? Prvo što vam pada na pamet je mnogo soli, mnogo stresa i dosta alkohola. Ali niste baš u pravu. Postoji dosta očigledniih uzroka povišenog krvnog pritiska, stanja koje pogađa svaku treću osobu.

– Istraživanja pokazuju rezultate koji kažu da je hipertenzija gotovo neizbježna sa godinama – kaže Klajd Jensi,šef kardiologiije sa Blum instituta u Čikagu.

On dodaje da kada dostignemo 55 godina, imamo 90 odsto šanse da postanemo hipertenzivni.

To ne znači da ništa ne možemo da preduzmemo povodom toga. Prvi korak je da promijenimo način života: da smanjimo kilažu, vježbamo, jedemo dijetalno…

Druga stvar koja može da pomogne je da saznamo kako smo došli u to stanje i pogledamo sljedeće faktore.

1) BPA

Ovo je hemikalija koja se koristi u izradi plastičnih flaša i kanistera. Studije su pokazale da izlaganje ovoj hemikaliji je povezano sa bolestima srca i visokim krvnim pritiskom.
Smanjite korišćenje proizvoda koji sadrže ovu hemikaliju. Ona lako može iz plastike dospjeti u proizvod koji je u ovom tipu pakovanja. Nemojte da unosite konzerviranu hranu. Umjesto plastike koristite porcelan, staklo ili nehrđajući čelik kada servirate vruću hranu ili tečnost. Izbjegavajte hranu za mikrotalasnu koja je u plastičnim posudama.

2) ŠEĆER

Previše slatkih proizvoda nije loše samo po vaš struk, već i po krvni pritisak. U stvari, šećer može narušiti zdravlje srca više nego so. Skorašnje istraživanje preporučuje vodi;e za tretiranje visokog krvnog pritiska koji se fokusiraju na smanjenje šećera. Oni najviše za sve krive fruktozu, šećer koji se najviše dodaje prerađenoj hrani i pićima.

Američka organizacija za srce preporučuje da dnevni unos šećera za žene ne bude veći od šest kašičica, a za muškarce devet kašičica. Samo jedan gazirani sok sadrži devet kašičica šećera!

3) HRKANJE

Izgleda da ovaj naizgled bezazlen poremećaj, obično prođe nedijagnostikovano i vodi ka hrkanju i nemirnom snu. Stručnjaci kažu da kada je vaše disanje uznemireno, nivo kiseonika u vašem tijelu opada. Mozak šalje signale kroz nervni sistem da bi povećao nivo kiseonika u mozgu i srcu, povećavajući krvni pritisak.

Promjene u načinu života, kao što su gubljenje kilaže, operacije za rješavanje problema hrkanja mogu značajno da pomognu vašem snu i krvnom pritisku.

4) USAMLJENOST

Vrijeme provedeno sa prijateljima je povezano sa boljim zdravljem i životom. Nasuprot tome, usamljenost je povezana sa stresom, tako i sa visokim krvnim pritiskom. Petogodišnja studija sa Čikago Univerziteta pokazala je direktnu povezanost usamljenosti i povišenog krvnog pritiska kod ljudi koji imaju preko pedeset godina.

– Kada ste blizu prijatelja i imate socijalnu podršku, osjećate se bolje i opuštenije- kaže eskspert za prijateljstva, S.Levin koji je profesor psihijatrije na Njujorškoj školi medicine.

5) TOPLE KUPKE I SAUNE

Ovo lijepo zvuči, posebno kada je napolju hladno i kada imate upalu mišića. Čuvajte se sauna i toplih kupki ako već imate ovaj problem.

Kako toplota čini da se putevi kuda krv prolazi šire, trebalo bi da izbjegavate ovaj način relaksacije. Saune su posebno problematične, zato što je tamo temperaturu teško kontrolisati.

– Ako spremate kupku, pazite da ne bude preko 90 stepeni Farenhajtove skale- kaže Levin.