5 razloga zašto češće morate biti sami

Moderan čovjek puno vremena provodi u okruženju ljudi. Iako duga samoća šteti zdravlju, s vremena na vrijeme nije loše biti sam. Evo zašto!

1. Povećava vam se sposobnost stvaranja

Neki psiholozi smatraju kako oluja mozgova, odnosno brainstorming – kolektivno dosjećanje i rasprava o novim idejama nisu uvijek najbolje rješenje. Samostalan rad na idejama i strategijama u samoći često je puno učinkovitiji nego rad u grupi.

2. Možda ćete bolje raditi jer nitko posao neće obaviti umjesto vas

Sjećate li se školskih grupnih projekata? Uvijek je netko bio lijen i nije napravio svoj dio: rad u grupi stvara lažan osjećaj da je moguće ulagati manje napora. Najbolji način da nešto napravite kvalitetno je da to napravite sami.

3. Projasnit će vam se misli

Odmor za mozak potreban je svima. Stalna “uključenost” mozgu ne daje mogućnost za odmor i oporavak. Samoća bez pobočnih smetnji pomaže da vam um postane bistriji. Bolje ćete se moći koncentrirati i jasnije ćete misliti. Zajedno s time oporavit će se mozak i tijelo.

4.Jednostavnije vam je nositi se s depresijom

istraživanja pokazuju da su oni koji umjerenu količinu vremena provode u samoći sretniji nego oni koji su previše ili premalo vremena sami. Kao i u svemu, važna je zlatna sredina.

5. Možete se baviti onime što je vama zanimljivo, a ne drugima

Ne morate pristajati na kompromise s prijateljima ili partnerima, dogovarati se čime se želite baviti. Ne morate zbog društva gledati sportske susrete ili serije koje ne volite. Osim toga, kada vas grupa ne ograničava, lakše je stvoriti nova poznanstva, posebno na temelju zajedničkih interesa. (welcome2.club)