5 proizvoda koje ne smijete dijeliti

Svi znamo da je dobro biti velikodušan i dijeliti s porodicom ili prijateljima, ali kada su neke kozmetičke sitnice u pitanju, morate biti sebični.

Ako ne želite da zaradite upalu oka ili herpes, najbolje je da ove kozmetičke proizvode čuvate samo za sebe.

Maskara

Kapci i trepavice dom su gomile bakterija, što može učiniti maskaru idealnom epruvetom za nastanak virusa i bakterija koje mogu uzrokovati upalu oka, pa čak i rožnjače.

Sjaj za usne

Svi smo sigurno nekada, bar u srednjoj školi, posegnuli za tuđim sjajem jer smo svoj zaboravili, ali taj je potez vrlo riskantan zbog velike opasnosti od infekcija. Bilo koji proizvod koji direktno dodiruje usne može postati izvor infekcije, pogotovo herpesa.

Kreme u posudici

Kreme koje nisu na pumpicu ili u tubi same po sebi su opasne čak i ako ih ne pozajmljujete drugima, jer u njih uranjate prste svaki dan iznova i tako unosite bakterije.

Sunđeri za šminku

Ovo je jedna od najzabranjenijih stvari na listi kozmetike koju ne smijete nikome da pozajmite. Kao što im i ime govori, oni bakterije i viruse upijaju poput sunđera. Meki sunđeri, posebno ako ih kvasite, idealno su okruženje za rast bakterija koje mogu uzrokovati gljivične infekcije i lišajeve na licu.

Pinceta

Čupanje obrva tuđom pincetom možda vam ne djeluje opasno, ali dovodi do rizika od bakterijskih infekcija. Čupanje dlačica moglo bi izazvati mikrokrvarenje koje može kontaminirati pincetu i zaraziti nekog drugog ko je nakon toga koristi.