5 načina uz koje možete prevazići i najveće strahove: Vjera, psiholog, meditacija, hipnoza i suočavanje sa strahom: DOBITNA KOMBINACIJA!

Piše: Almir Đuhera

I za obične smrtnike razumljiv je strah kada je ugrožena objektivno životna sigurnost. No kako se nositi sa morem iracionalnih strahova koji od osobe naprave psihološkog a često i stvarno fizičkog invalida. Sam čin prihvatanja već vodi ka putu izlaska iz krize.

Možete li zamisliti osobu koja se boji zaljubljivanja? Teško zamisliti, zar ne?! Dakle, ovih 5 načina kojima sigurno pobjeđujete vaš najveći strah razotkrivaju suštinsku namjeru straha da blokira osobu emotivno, umno i fizički. Dakle, lupa vam srce, znojite se i ruke vam sve više dršću. Noge vam sve više klecaju, postajete ukočeni i osjećate se izgubljeno… zar vam treba još koji razlog da shvatite da ste u velikom problemu koji se hvala Bogu, ipak može uspješno prebroditi..

Strah je veoma intezivan i neugodan osjećaj kojeg osoba osjeti kada doživljava, vidi ili očekuje neku opasnost. I sasvim razumljivo je, da kada je ugrožen život vama ili nekom u blizini da doživite strah, paniku ili užaš usljed nastale situacije. Na energetskom nivou zasigurno ćete osjetiti promjene svog psihološkog promišljanja kroz nervozu, nelagodu, napetost, ljutnju, bijes… Ali zasigurno će se pojaviti i određene fizičke manifestacije tijela kao što su: preveliko znojenje, drhtanje ruku, klecanje nogu, lupanje srca i slično. No šta učiniti u takvim situacijama, pitate se?

Prijatelji mogu biti od pomoći

Za prevazilaženje straha, po mom mišljenju, u raznoraznim situacijama prije svega neophodno je vrijeme potrebno za psihološki rad na razbijanju preduvjerenja o strahu kojeg osoba unutar sebe gaji a, kroz rad sa stručnom osobom: poput psihologa, psihijatara, bioenergetičara… Čak i vaši osobni, i istinski prijatelji u tome vam mogu mnogo pomoći.

Druga, jako bitna stvar za učiniti jeste, isprovocirati kod osobe vlastitu snagu kako bi ona sama iskazala spremnost da odvoji intimno vrijeme za suočavanje sa strahom kao problemom koji ju umrtvljuje, usporava, blokira,…

Treće, jasan plan treninga usmjerenog na uspostavu instiktivne reakcije u određenim situacijama. Svako od nas u sebi nosi neki strah. I taj strah čak, kroz paniku ili užas u manjoj ili većoj mjeri vlada našim ponašanjem u neugodnim situacijama.

I za obične smrtnike razumljiv je strah kada je ugrožena objektivno životna sigurnost. No kako se nositi sa morem iracionalnih strahova koji od osobe naprave psihološkog a često i stvarno fizičkog invalida. Sam čin prihvatanja već vodi ka putu izlaska iz krize. Posljedice su vam jasne, no pobijediti uzroke pravi način je uspjeha na tom putu. Zato u nastavku pročitajte nekoliko tehnika koje vam pomažu da osnažite sebe i da preuzmete vodstvo nad svojim životom a, time i nad strahom kao jednim malim djelićem slagalice koja se zove vaš život.

Kada ugledate kako bujica vode ide ka vama, instiktivno ćete potražiti spas u nekom uzvišenju, banderi, brdu, zgradi… Pa čak ćete biti spremni intuitivno uletjeti u krilo sigurnosti nekog čamca ako ga ima u blizini, zar ne?! I sve to činite urođenim instiktom samoodžavanja vrste kako bi izgradili odbranbeni zid kojim se želite zaštiti od opasnosti. No kako se nositi sa nevidljivim neprijateljem unutar vas samih?
Kada prihvatimo sebe takvim kakvim jesmo, tek onda smo spremni na pravi odgovor u tom smislu. Svi smo posebne jedinke sa vlastitom intuitivnom, čulnom, emotivnom i fizičkom strukturom. Zato i borba protiv unutrašnjeg straha leži u kreiranju specifične strategije pobjede za svaku osobu ponaosob. Znači nema univezalnog i pravog odgovora koji važi za sve osobe na svijetu koji bi kao čarobna pilula odneo tu „bol straha“daleko od vas.
Zamislite samo koliko osoba ima na svijetu, i onda moći ćete razumjeti koliko strahova neosnovanih ima na ovom svijetu a koje ljudi kroz raznorazna preduvjerenja sebi plasiraju u život. Čak imaju i osobe koje vole od sebe praviti žrtvu pa time pokušavaju dobiti naklonost osoba pored njih…

Istrajnošću do pobjede

1. Vjera, zasigurno osnažuje čovjeka da bude istrajan, strpljiv, plemenit i jak. Istinska vjera da se stvari mogu riješiti na najbolji mogući način, zasigurno će vam pomoći da prevladate strah protiv kojeg se trenutno borite. No kao što rekoh, za sve je neophodno vrijeme. Dakle nijedan strah se nije pobijedio za jedan dan, niti se ijedan uspjeh ostvario preko noći, zar ne?!

2. Meditacija je jedan od najboljih načina kontra dejstava protiv straha. Ona jasno vodi putem kojim vas uči kako ostati u tišini, i kako kontrolisati vlastito ponašanje. Meditacija jača i intuiciju, tako da i same intuitivne spoznaje o životu doprinose da se bolje razumiju uzroci određenih stvari, situacija ili događaja a ne samo da se sagledaju posljedice. Kroz meditaciju možete prodrijeti u samu bit vašeg straha.Opustite se kroz meditaciju i uživajte u životu.

3. Hipnoza je mistična za mnoge. Ali, i ona može se upotrijebiti u teškom ratu kojeg vodite sa raznoraznim lošim osjećajima, emocijama ili navikama.Uz dobrog hipnotizera kao pozitivnog mentora zasigurno dobijate priliku da pobijedite strah kojeg duboko unutar vaše podsvijesti rovari protiv vas.

4. Psihološko savjetovanje sa dobrim stručnjakom, pa čak i prijateljem koji može prodrijeti u uzroke vašeg novonastalog ponašanja pridonosi večim šansama za pobjedu u ratu protiv straha. Kvalitetan razgovor može razbiti unutrašnja preuvjerenja o nemogućnosti pobjede nad strahom.Ali istovremeno približiti strah vama kako biste se na adekvatan način suočili sa njim. Nemojte se stidjeti okoline i njene reakcije već na vrijeme kontaktirajte stručnu osobu koja će vam sigurno biti ruka podrške na putu osobnog rasta i savladavanja problema.

5. Po mom mišljenju, vlastito suočavanje sa strahom je najkonkretnija ali i za mnoge najteža tehnika jer iziskuje upotrebu neupotrebljenog ostatka ogromne mentalne snage koja je blokirana od strane straha u samoj osobi. Poznavao sam mladića koji se bojao prolaziti pored kafića u određenoj ulici. Onda smo zajedno došli do zaključka da je nekada unutar tog kafića doživio konfliktnu situaciju koja mu je ostala u podsvijesti. A nikada nije bio spreman da se suoči sa doživljenim događajem i porazom kojeg je tada osjetio. Nije mu bilo lahko sažvakati prvu odbijenicu koju je dobio od strane djevojke u koju je zaljubljen bio, baš u tom kafiću. Zato mu je lakše bilo izbjegavati tu ulicu i kafić. Smoći snage prići unutrašnjem iracionalnom strahu zahtjeva jako obazriv pristup kako same osobe koja želi suočiti se sa strahom, tako i osobe koja na tom putu daje osobnu ili stručnu  podršku.

Usput imajte na umu: „Ne postoji očekivanje koje nije pomiješano sa strahom, niti strah koji nije povezan sa nekim očekivanjem!“

NAJUČESTALIJE FOBIJE

Nabrojat ćemo neke neobične strahove koji su vrlo učestali, a kroz koje možete dobiti jasniju sliku koliko opasan strah može biti ako mu se na vrijeme ne suprostavite.

Akrofobija- Strah od visine

Agorafobija- Strah od velikog prostora

ilofobija- Strah od zaljubljivanja

Geliofobija- Strah od smijeha

Hidrofobija- Strah od vode

Klaustrofobija- Strah od malog prostora

Ksenofobija- Strah od stranaca

Kinofobija- Strah od pasa

Megalofobija- Strah od velikih stvari

Mizofobija- Strah od zaraze bakterijama ili virusima

Tetrafobija- Strah od broja  4

Tripanofobija- trah od igle ili injekcije

(aura.ba)