5 blagodeti mladog luka koji će vam ojačati imunitet

Ovo povrće će vaš organizam obogatiti sa puno vitamina i minerala.


Kako je stiglo proljeće tako se i priroda budi, odnosno u baštama polako niču biljke koje su nezaobilazne na trpezi u svakom domaćinstvu. Jedna od tih biljki jeste mladi luk koji ne samo da ima neodoljiv ukus, on je prepun vitamina i minerala te je odličan za jačanje organizma. Zeleni dio mladog luka posebno je zdrav i značajan.

Postoji 5 razloga zašto je dobro da konzumirate mladi luk:

Dobar je za vid

On sadrži vitamin A koji je jako važan za proizvodnju proteina u očima koji omogućavaju dobar vid. Ukoliko nekome nedostaje ovaj vitamin ti ljudi najčešće mogu patiti od noćnog sljepila ili nekih drugih poremećaja. Mladi luk sadži 3 posto dnevnih potreba vitamina A. Takođe, konzumiranjem ovog povrća štitimo se od upala i od bolesti rožnjače.

 

Mladi luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena

Kolagen je važan za zategnutu, zdravu i lijepu kožu, kao i za usporavanje nastanka bora na licu. Ono što niste sigurno znali jeste da se on nalazi u mnogim kremama.

Jača kosti

U mladom luku se nalaze vitamini K i C koji su dobri za zaštitu kostiju. U jednom mladom luku se nalazi oko 20 posto preporučene doze vitamina K i 2 posto vitamina C. Oba vitamina značajni su za gustinu i čvrstinu kostiju.

 

Štiti srce

Mladi luk u svom sastavu sadrži i antioksidanse koji štite ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Takođe, postoje neke indikacije da mladi luk može smanjiti nastanak krvih ugrušaka, ali i da može regulisati nivo krvnog pritiska.

Može da reguliše holesterol i šećer u krvi

Zaleni dio mladog luka je jako važan i moćan. Istraživanjima je utvrđeno da je odličan za regulisanje šećera u krvi i holesterola.