43. godišnjica tragične pogibije Zilhe Silvane Armenulić: ZNATE LI DA JE SILVANA 74. SNIMILA „A ŠTO ĆEMO LJUBAV KRITI“

Ovaj snimak je jedinica mjere za sve one koji pokušavaju da se dokažu kao umjetnici. Neki su uspjeli korektno otpjevati ovu sevdalinku, ali je i skrnaviti. Pjesnik i Silvana nisu bez razloga pjevali „A što ćemo ljubav kriti“, pokušali su dočarati čežnju…. Današnje neke mlađe i needukovane zvijezde su bespotrebno počele pjevati „Ah što ćemo ljubav kriti“.

O slavnoj Dobojki Zilhi Silvani Armenulić uglavnom sve se zna. Tragično je poginula 10.oktobra 1976. godine, na auto putu Niš – Beograd. Ali, njen umjetnički život i veličina kao da su tek počeli da žive. I danas, 43 godine nakon pogibije, njene pjesme se pjevaju, a o njenoj pojavi, imidžu, izgledu, emociji u pjevanju, se priča kao nečem savršenom, uzvišenom i neponovovljivom.

Silvana je bila oličenje američkog sna na samoupravni način: od siromašnog devojčurka iz dobojske mahale sedamdesetih godina prošlog vijeka postala je miljenica miliona jugoslovenskih naroda koja živi u raskošnom prijestoničkom stanu i obožava brzu vožnju u luksuznim automobilima.

Silvana je, svaki put kada bi pjevala ispuštala dušu u mikrofon pa i nije čudno zašto su je svi voljeli. Niko njoj nije dao svoju dušu kao što je ona drugima davala sebe, pa ni njen muž. Snobovska elita joj je zavidjela do nebesa pa su je sklanjali na sve načine s estrade. A tek danas se vidi šta je sve ona učinila za narodnu muziku. Možda ono što su „Tri tenora“, mnogo godina nakon njene smrti, učinili za klasičnu muziku.

AUDIO SNIMAK

Iz prebogatog Silvaninog stvaralačkog opusa danas smo se opredjelili za pjesmu „A što ćemo ljubav kriti“. Prvi put je zapjevala pred TV kamerama u seriji „Građani sela Luga“, a godine 1974. je snimila na singl ploču za zagrebački „Jugoton“. Bio je to revolucionaran iskorak u diskografiji, jer rijetki su bili pjevači iz tadašnje „komercijalčne epohe“ da snimaju sevdalinke i da ostvare velike tiraže. Silvana je, eto uspjela! (Aura/E.M.)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!