3 astro putokaza dugovječnosti: SATURN ODGAĐA SMRT, PLUTON JE PRIZIVA?!

Piše: Almir Đuhera

Saturn daje praktičnu formu i smisao životu kroz razne životne ispite. Saturn je „kralj“ dugovječnosti. On odgađa smrt u određenim astrološkim poljima.

Pišući o utjecaju dvojnih znakova na život pojedinca kroz prizmu života poznatih teniskih zvijezda, a koji su ih vukli ka bankrotima i razvodima, javila mi se želja da pokušam na jednostavan način opisati čovjekov san o dugovječnosti posmatran iz ugla zvijezda pojedinca posloženih u natalu.

Započet ću sa Neptunom (San i iluzija, ali i vjera i idealizam)? Gledano iz današnje perspektive čovjeka, dug život je samo jedan san (Neptun) i čežnja (Neptun) kojeg pokušavaju naučnici iza scene (Neptun) kroz raznorazna ispitivanja produžiti.

Često me klijenti pitaju koliko će živjeti. Naravno da na takva pitanja ne odgovaram, ali ono što mnogi koji postavljaju takva pitanja zaboravljaju, jeste da, promisle o kvaliteti vlastitog života. Tako da, mnogi čak i „ono što je do njih“ zanemaruju da učine. Svi bi željeli ono neko trenutno čudo (Neptun) da se desi, pa da dobiju odgovore na mnoge skrivene tajne (Neptun).

Složit ćete se sa mnom, sam život i jeste snažna „neptunovska topla čarolija“ kojoj svi u većoj ili manjoj mjeri žudimo (za idealnim i apstraktnim), a često i samoobmanjujućim porivima koji znaju da zabole. A svi ti životni porivi „nade i sreće“, kad – tad dotaknu tuge, nesreće, kočenja, blokade… a koja svoj izvor imaju u konkretnoj sudbini (Saturn) koji ledenim dahom uči da osim sreće postoji i bol. Pitate se, a šta onda može umanjiti tu bol, taj ledeni dodir sudbinskih ispita zrelosti ?

Osim Neptuna, naravno, i Pluton skriva one najdublje tajne, ali ipak je on smrt. A ovdje bih dragi čitatelji ipak želio podsjetiti vas da govorimo o životu, pa ma koliko on trajao. I zaista bih volio kada bi svako od vas potrudio se da od života izvuče ono najbolje. Ipak da se razumijemo, „pod najbolje“ mislim na balans između materijalnog i duhovnog, jer sama okrenutost jednoj strani u većini slučajeva vodi u destrukciju, halucinacije (Neptun) života, i poroke (Neptun) života…U nastavku ću govoriti o putokazima za dugovječnost ali i faktorima koji “skraćuju život”.

Ali, u najkraćem, sve se svodi na to da ćete o svom životu (Sunce) dosta toga saznati ako shvatite da ste jedinstvena osoba sa posebnim usudom (Saturn). Saturn je vremenski zapisničar života i on sve pamti, ali istovremeno, uči i disciplinuje. E sad promislite da li dobro posloženi Saturn (sudbina) prema Suncu (Život, samosvijest, energija… ) može dati dugi vijek života osobi, posmatrano astrološki?!

Prvi putokaz su polja!

Pa da krenemo redom, jer kod mene Saturn diktira pravila i pravi okvire pisanja. Dakle, prvi putokaz su POLJA! Zašto? Astološki posmatrano, kritična polja su šesto (polje bolesti, zdravlje), osmo (polje smrt) i 12 (polje nepoznatih bolesti i bolnica). Uzmemo li u obzir na primjer, da se mnoga samoubistva dešavaju u vlastitom domu ili da mnoge osobe požele da umru u vlastitom domu pa se iz bolnice (12) vrate kući (4), onda zasigurno 1 (Osoba) i 4 polje (prve i posljednje godine života…) mogu pokazati kada se bliži prelazak na onaj drugi svijet.

Da se u potpunosti razumijemo, uvijek se posmatra cijeli natal i rade dodatne astrološke  analize kada se sagledava život natusa. Ipak od nečega se treba konkretno prvo poći, pa zašto to ne bi bila polja. Upoznajmo zajedno svijet dugovječnosti.
Pošto preferiram, sreću (Jupiter) u svemu, trudeći se da probudim nadu i optimizam kod svakoga, zamislite da imate Jupitera (optimizam, vedrina…) u dobrim poljima i kako teče sve kao „med i mlijeko“.

I zamislite Jupitera (sreća…) u kritičnim poljima kada on na primjer u ključnim trenucima preokreće lošu situaciju u vašu korist? Ili zamislite loše postavljenog Jupitera (pas) koji napada svog vlasnika (Jupiter) ili kroz loše postavljenog Jupitera doživljeni napad velike životinje (12) na nekom usamljenom mjestu (12) i vi završite u bolnici (12)… Ostat ćete živi ili ne? Život je prepun različitih sudbina (Saturn)! Zar ne?

Dakle, životna radost (Jupiter), a neko će možda reći i nazvati to srećom, jeste jedna od onih psiholoških osobina koja natusa „tjera“ da kroz život ide s punim koferom nade, uvijek zaštićen dozom optimizma, kao i „obučen“ za vatrene događaje i situacije koje ga štite od nepogoda i nedaća života. I uvijek, pri ruci sa spremnim „kišobranom vjere,“ vjere u bolje i radosnije sutra.

Dakle, dobre planete u kritičnim poljima olakšavaju život, a loše ga otežavaju!

Drugi putokaz su dobre planete

Snažno Sunce (Život, karakter, kreativnost, djeca, zabava…), dobro postavljeno, zasigurno budi aktivnost života, i ne dozvoljava da se život pretvori u puko bivstvovanje. Na primjer, Sunce u Lavu, u svojoj kući punog sjaja, pozitivne energije i topline djeluje na natusa da okusi život na pravi način. Uz to, ako je još dobro aspektirano prema drugima, eto vam tu onda jednog čarobnog sastojka životne čarolije koji u spoju sa ostalim elementima sastavljen čini dugovječnost.

Nema dobrog spoja za dugovječnost, ako nema dobre i snažne duše (Mjesec), koja zna intuitivno i instiktivno da treba da se razvija. I koja cijeli život radi na sebi, svjesna da za harmoniju je potreban i porodični sklad. A porodična idila, dobrim dijelom utemeljenje ima u svom dobrom genetskom nasljeđu, zar ne? Zato, duša ne bi trebala biti opterećena lošim genetskim nasljeđem.

Naravno, ne možemo ovdje zanemariti utjecaj okoline, no ako se ona pravilno artikuliše onda život postaje raznovrsniji, maštovitiji i sa slađim snovima. Iako znamo da su osjećaji (Mjesec) promjenjiva kategorija koju je zaista teško uvijek držati na uzdi. A uz sve to, mora imati vlastitu plemenitost, vjeru, tu osobnu čistoću duše koja je brižna i pažljiva, jer sa životom upravo treba pažljivo upravljati. Dakle, dobre planete u poljima su jasan vodič kuda ide vaš životni brod. Pogledajte šta rade vaše planete i kakav ples plešu i saznat ćete mnogo i o sebi.

Treći jasan putokaz: Disanje (Merkur) koje život znači?!

Htjeli ili ne, mi moramo disati. Disanje samo po sebi jeste nesvjesna aktivnost našeg tijela, za razliku od svjesnih aktivnosti (Mars) koje sprovodimo tokom života. Dakle, dobro sagledajte vašeg Merkura i kako je postavljen.

Po mom mišljenju, Srce (Lav i Sunce) koje daje tempo soku života (krv) da cirkuliše cijelim tijelom, ako je praćeno pravilnim disanjem (Merkur), i ako su dišni organi prohodni i čisti, onda zrak koji je neophodan za dobro funkcionisanje ćelija i organa, zasigurno će umanjiti posljedice koje nosi isušivanje i hlađenje ćelija kojima je naklonjen nepovoljni Saturn u nama.

Zamislite da natus ima zatvoren dušik (Merkur) hranom koja se vraća iz želuca, a time i sa slabijim protokom vazduha do pluća… i ostalih organa… Da li bi taj natus imao zdravstvene probleme? Da li bi imao probleme s želučanom kiselinom koja bi izjedala disajne puteve, česte žgaravice, pritisak u grudima koji bi opterećivao rad srca? Radite na poboljšanju vlastitog pravilnog disanja, ako želite da poboljšate sastav napitka čarolije života dugovječnosti.

Sudbina i Saturn: KRALJ DUGOVJEČNOSTI

Saturn daje praktičnu formu i smisao životu kroz razne životne ispite. Saturn je „kralj“ dugovječnosti. On odgađa smrt u određenim astrološkim poljima. A ko je vladar smrti, zapitat ćete se? Ipak, etika ne dozvoljava da se o tome govori.

Samo ću napomenuti da, iz astrološkog ugla, kritična polja 8, 6 i 12, igraju veliku ulogu. A dobro postavljeni Saturn može da odloži smrt. Sviđa li vam se ta informacija? Mnogi će reći da, ali kako nemamo svi istu sudbinu, moramo se naučiti nositi sa teškoćama koje Saturn natusu u određenoj oblasti života donese. Vjerujte nema osobe na svijetu koja se nije srela sa nekom vrstom bola (Saturn). Iz tog bola preuzmimo lekciju i pouku kako bismo duhovno rasli. Dakle, ako se nađu loše planete u lošim kritičnim poljima, onda život natusa može biti jaku buran, prepun kriza, izazova i problema, ali i otežan zdravstvenim preprekama koje se ne pobjeđuju baš tako lako, bilo da su došle kroz vlastito ponašanje, utjecaj okoline i vanjskih faktora ili genetsko nasljeđe.

ŠTA JE ZAJEDNIČKO NAJDUGOVJEČNIJIM LJUDIMA SIVJETA

Kako smo tekst započeli s Neptunovskom slatkoćom, iluzijom, tako ćemo i završiti. Kroz primjere Mikao Okawe, Getrude Weawe  i Jeane Calment, vidjet ćemo kako je svaka od njih na svoj način, živjela ovozemaljsku skicu života, ali ono što možemo zapaziti u ove tri životne priče jeste zajednička nit koja se budila kroz neptunijansku čaroliju života (Neptun), a to je da svi sastojci za dugovječnost ne moraju biti istog sastava.

Mikao Okawa: 117 godina
Donedavno najstarija osoba na planeti bila je Japanka Misao Okawa, koja je umrla u 117. godini života. Rođena je 1898. godine, na dan 5. 3., kada se Sunce našlo u hipersenzibilnom i usporenom znaku Riba. Iako povučene ličnosti, imala je snažnu Lavovsku dušu kojom se borila za bolji život kroz koji se kretala sporo ali uz svoje humane i intelektualne akcije koje je planirala iza scene, skoro na genijalan način uz dobru ravnotežu ideala i akcija. Život joj je bio prožet nesigurnošću ličnosti, ali sve je to pobjeđivala zahvaljujući dobro postavljenom i snažnom Mjesecu (Duša) u Lavu.
Mjesec je „tjerao“ na žustrinu i dramatiku života, tako da kad god bi pala, Misao Okawa ustajala bi dušom jača, jer Saturn (Sudbina) iz Strijelca (Žar, vatra, sreća…) tražio je da nastavi dalje sa vlastitom sudbinom, i da kao konj (Strijelac) preskoči sve prepreke i boli (Saturn) koji su se našli na njenoj autocesti (Strijelac) Života. Udala se 1919. godine i iza sebe ostavila troje djece, četvoro unučadi i šestoro praunučadi. Usput rečeno, vjerujemo da je tajila određene ljubavne prilike ili probleme koje je imala. Umrla je u staračkom domu, 1. 4. 2015. godine kada se retrogradni Saturn (Starost…) našao na 4. stepenu Strijelca.

Getrude Weawe: 117 godina
Amerikanka Getruda Weawe je rođena 4. 7. 1898. godine. Rođena je sa ličnošću u nježnom i brižnom znaku Raka. No, ona zasigurno, nije bila nimalo brižna, niti nježna. Njena teška duša svim stvarima prilazila je većini stvari na praktičan način. Sve podređujući ugledu u društvu, vođena upornošću koja se graničila sa tvrdoglavošću i bezosjećajnim potrebama duše. Jako malo osoba doživjelo je da im se ona preda puna strasti a koja se nalazila duboko iza ledene plohe njene duše.

Jeana Calment: 122 godine
Francuskinja, rođena 21. 2. 1875. godine, smatra se za najdugovječniju osobu na svijetu. Živjela je 122 godine i 164 dana. Živjela je u francuskom gradu Arlesu, gdje je provela sav životni vijek. Dugovječnost i mladalački izgled pripisivala je maslinovom ulju, luku, te vinu. Inače, Vladar njenog Sunca, Jupiter otišao je u opasni znak Škorpije koji je vodio u okrilje pića, i to vjerovatno od mladalačkih dana. A povrh toga, rođena je u horoskopskom znaku usporene Ribice koja zna posegnuti u određenim životnim prilikama i za dobrom kapljicom ili opijatima. Ona je svoje misli dobro skrivala, kao što je to radila i Okawa. Oni koji su je poznavali, izjavili su da je biciklo vozila do duboko u starost. Umrla je 4.8.1997. godine

Šta je zajedničko svjetskoj divi iz Tenesija, Tini Tarner, nestašnom dečku iz Ohaja, Dean Martinu i kralju komedije, Jerry Lewisu

Zvijezda Antares donosi uspjeh i slavu, a Ribe i Blizanci dug život?!

Svjetska diva iz Tennesseja, Tina Tarner rođena kao Anna Mae Bullock 26.11.1939.godine u životu se okušala kao spisateljica, plesačica i glumica. Kao i Jerry Luis i Dean Martin, tako i Tina Tarner nije koristila svoje pravo ime u karijeri zarad boljeg probitka na javnoj sceni. I zanimljivo je to što su se svo troje okušali u glumi. Pamtite li Tinu Tarner iz „Pobješnjelog Maksa 3“. Dean Martina iz „Rio Bravo“ ili Jerry Luisa iz „To je moj dječak“.

Jery Luis imao je Veneru (glumac) u Vodoliji (Gestikulacije) koje su ga pravile luckastim momkom a u Srcu (Sunce u Ribama) pomalo zbunjenim i otkačenim glumcem. A u spoju sa Dean Martinom bio odlična kombinacija šašavog šarmera (Jerry) i konkretnog ljubavnika (Dean). Inače Dean Martin je kroz svoju flertovsku Veneru (Glumac, erotičnost, privlačnost, brak, partnerstvo…) u Blizancima naglašavao osobnu seksualnost i šarmerstvo kao i kroz dispozitora Venere, Marsa i Merkura u Bika kao poželjnog zavodnika i ljubavnika (usput rečeno, imao je tri braka i osmero djece).

Za razliku od proslavljenog pjevača i glumca Dean Martina kojem u natalu nedostaje vatrenog elementa, Tina Tarner kipti od vatre u sebi! Ali istovremeno nedostaje joj vazdušnog elementa što zasigurno otežava stvaranje dugotrajnih i čvrstih odnosa. Inače, njen Merkur iz Strijelca nalazi se u blizini veoma moćne fiksne zvijezde Antares koja donosi uspjeh i slavu. A dispozitor njenog Merkura iz Strijelca je Jupiter iz Riba što opet upućuje na uspjeh u svijetu plesa, pjesme i glume. Dodajmo da se Jupiter iz Riba nalazi u dodiru sa fiksnom zvijezdom Acumen koja daje talenat za muziku, zato ne čudi njen uspjeh (Jupiter u Ribama) u svijetu glume i pjesme a na šta je opet ulagala svu svoju energiju.

Dean Martin i Jerry Luis su spoj ozbiljnog momka i šašavog lika koji svojim potezima dovode posmatrače do neobuzdanog smijeha. Za razliku od Luisa koji je živio 91 godinu, a koji je rođen u glumi sklonom znaku Riba, Din Martin rođen je u znatiželjnom znaku Blizanaca koji bi iz radoznalosti sve probali i sve saznali. Dean Martin rođen je 07.06.1917. godine u Steunbenwilu u Ohaju. Nestašni dječko iz Ohaja imao je relativno dug život. Ali osmero djece iz tri braka jasno govore kako buran  i promjenjiv život ije imao.

Napustio je rano školu, radio razne poslove, a s promjenom imena, postaje u svijetu pjesme i glume prepoznatljivo ime. Posmatrajući njegov natal možemo zapaziti da nema u sebi mnogo planeta u vatri a to su onda ipak osobe kojima je potreban mali podsticaj kako bi išle kroz život naprijed. Uz to cijeli niz planeta sa svojim različitim energijama jedna drugu „ometaju“ i fokusiraju samo na jednu oblast. Umro je u 78. godini života.

Joseph Lewich , poznatiji kao Jerry Luis, mistični glumac i neshvaćeni režiser, rođen je u znaku Riba, 16. 03. 1926. godine u New Jersey-u. I baš to, njegovo riblje srce, tajanstveno okrenuto neobičnom plesu i glumi kojima inače preferiraju rođeni u doba hipersenzibilnog, osjetljivog i promjenjivog znaka Riba,  zasigurno tražilo je slobodu unutar srca skrivajući onaj unutrašnji nemir ali i idealizam a koje je putem filma i plesa, nastojao da iskaže.

Zanimljivo da je imao više pseudonima (Neptun), a jedan od njih je „Kralj komedije“ (Neptun-Pseudonim-u Lavu-KRALJ)! Volio je slobodu (Venera u Vodoliji), pa čak i pretjerivao u toj potrebi da se bude neovisan umjetnik koji u sebi sadrži humane ljudske principe, ali i koji se bori dugo za stvar koju je naumio odraditi.

Ne ulazeći u dublju analizu njegovog života ali i smrti, vidljivo je na prvi pogled da se i, već spomenuti gospodar vremena i hladnokrvni učitelj života Saturn (vrijeme, dugovječnost, hronična bolest, odlaganje…) koji odlaže smrt, našao u znaku smrti (Škorpija). A onaj nevidljiv dispozitor Saturna iz Škorpije koji njome i vlada, taj neuhvatljivi Pluton (Smrt) zanimljivo nalazi se u Raku (Dom) što možda baš upućuje na smrt u kući. A možemo uočiti i da, Saturn iz Škorpije kroz dobar odnos sa Suncem (Život, energija, ličnost…) naklonjen mu je bio. Umro je 20.08.2017 godine, u svom domu u Las vegasu po lokalnom vremenu.

aura.ba