27 PRIRODNIH LIJEKOVA KOJI POMAŽU KOD NEFRITISA – UPALE BUBREGA

Za razliku od oboljenja koja daju jasne simptome – kao što su bol, otok, malaksalost, crvenilo… – postoje i oni zdravstveni problemi koji tinjaju u organizmu, a primjetimo da nešto nije u redu tek kad bude kasno. Takvi su bubrezi. Njihova bolest je poznata kao “tihi ubica”, jer se razvija mjesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Upravo zbog izostanaka vidljivih simptoma, problemi sa bubrezima kod osoba u kasnijim životnim godinama teži su i češći. U ovom tekstu poklanjamo vam najučinkov itije biljne recepture kao pomoć u liječenju bubrega.

Bubrezi su izuzetno važni organi jer čiste organizam, regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstinu kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik u tijelu. Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi. Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne materije koje se izlučuju mokraćom.

Ponekad, može doći do djelimičnog ili totalnog otkazivanja rada bubrega i potrebe za nadoknađinavanjem bubrežne funkcije dijalizom ili presađivanjem. Naravno, na to ima uticaj i opšte stanje organizma te neke druge bolesti koje se pojavljuju s godinama. Stručnjaci ističu da se oštećenje bubrega može otkriti rano i jednostavno laboratorijskom analizom mokraće, krvi i merenjem krvnog pritiska.

Srećom, postoje stvari koje možete učiniti za bolji rad bubrega. Budite fizički aktivni, izbacite cigarete, šećer i so. U ishranu unesite bijeli luk, kelj, brokoli, karfiol, peršun, ribu (posebno sardine i losos) i brusnice.

Obratite posebnu pažnju i na unos tečnosti u organizam. Naime, 1,5-2 litra vode na dan znatno olakšava funkciju bubrega čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više. U nastavku pročitajte koje biljke su velika pomoć za biolji rad bubrega.

1. Voćni sok

Voćni sok ne samo da vrši hidrataciju vašeg tijela, nego takođe pruža tijelu obilje hranjivih materija, vitamina i minerala. Štaviše, bolesnici s zatajenjem bubrega, kamenom u bubregu i bolesti bubrega trebali bi svakodnevno piti voćne sokove, jer ti sokovi mogu pomoći da se uklone toksini iz organizma.

Postoji niz voćnih sokova koje možete konzumirati poput narandže, limuna, grožđa, brusnice, jabuka, itd. Ako imate upalu bubrega, trebali bi piti i sok od mrkve, Sok treba biti svjež, a možete da u njega dodate i sok od limuna i med.

Dobro je popiti jednu čašu soka dnevno, naročito u jutarnjim satima, na prazan stomak, kako bi imao što bolje dejstvo.

2. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice često je konzumiran zbog svojih ljekovitih svojstava. Sadrži antibakterijska svojstva i antioksidativne efekte koji mogu pomoći u jačanju imuniteta. Snažan sistem imuniteta igra važnu ulogu u zaštiti vašeg tijela od bolesti poput infekcije, groznice i bolesti bubrega.

Čaj od kamilice smatra se vrstom kućnih lijekova za zatajenje bubrega, koji pomaže da bubrezi isperu toksine i otpad iz tijela.. Mnoge studije su pokazale da je čaj od kamilice djelotvoran u regulisanju nivoa glukoze u krvi u vašem tijelu.

 3. Korijen sljeza

Korijen sljeza povećava protok urina zbog svojih diuretskih svojstava. Može pomoći tijelu da ispere minerale i toksine iz bubrega, kao i iz bešike. Studije su otkrile da je korijen sljeza veliki izvor antioksidansa koji mogu pomoći da zaštitite svoje ćelije i tijelo od oštećenja slobodnih radikala, podstičući zdravlje bubrega.

4. Aloe Vera

Aloe Vera sok je napunjen  hranjivim materijama i ima ne samo antiseptička nego i protivupalno svojstva. Zato je  sjajna ideja da pijete sok od Aloe Vere zajedno s medicinskim tretmanima za bolesne bubrege. Može učvrstiti proces ozdravljenja i dati vam značajno olakšanje za neugodne simptome.

 5. Vitamin C

Vitamin C igra važnu ulogu u borbi protiv zatajenja bubrega i infekcija bubrega. To je zato što vitamin C povećava kiselost u bubregu, i onemogućava rast bakterija. Štetne bakterije ne mogu živjeti u kiseloj okolini. Vitamin C takođe podstiče funkciju imunološkog sistema koji je koristan u borbi protiv zdravstvenih problema i učvršćavanja procesa ozdravljenja.

Stoga, kako bi poboljšali simptome zatajenja bubrega i liječili ih, svakodnevno trebate povećati unos vitamina C. Najbrži način za povećanje unosa vitamina C je uzimanje dodataka ili tableta. To zahtijeva recept i nadzor ljekara. Ako je bol uzrokovana zatajenjem bubrega nepodnošljiva, trebali bi konzumirati sok od limuna svakodnevno. Pijenje soka od limuna može ukloniti toksine i otpad iz kože.

RECEPT: Iscijedite sok od limuna, dodajte ovaj sok u čašu  tople vode, dobro promiješajte i pijte ga ujutro na prazan stomak. Ako želite postići zadovoljavajući rezultat, trebate ga piti svakodnevno.

6. Pijte puno vode

Osobe koje imaju zatajenje bubrega i bolesti bubrega trebaju unositi više vode dnevno. Voda štiti bubreg od pogoršanja uzrokovanog nakupljanjem višaka otpada i otpadnih proizvoda u bubrezima. Voda čisti i čini bubrege zdravim ispirući toksine i otpad.

Stoga, čak i ako niste žedni ili zahvaćeni nikakvim infekcijama, još uvijek morate piti najmanje 8 do 10 čaša vode tokom dana.

 7. Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona

Medicinska upotreba uključuje podizanje nivoa pH, lečenje alergijskih reakcija uzrokovanih otrovom, davanje značajnog olakšanja kod bolesnika sa bolestima bubrega. Mnogi ljudi koji primaju tretman s natrijum bikarbonatom mogu osetiti brz napredak i kod otkazivanja bubrega.

Soda bikarbona je jedan od delotvornih domaćih lekova kod otkazivanja bubrega i poboljšanja kvaliteta života. Ako želite postići zadovoljavajući rezultat, svakodnevno bi trebali piti rastvor sode bikarbone u čaši vode.

 8. Špargla

Ovo zeleno povrće vijekovima se smatra prirodnim lijekom kod otkazivanja bubrega, liječenju bubrežnih bolesti i kod oštećenja urinanog sistema. Ono je veliki izvor prirodnih jedinjenja kao što su saponini i glikozidi. Štaviše, posjeduje značajne antireumatske, diuretske i efekte čišćenja krvi.

Redovna konzumacija špargle, vjeruje se, podstiče proizvodnju  urina, poboljšava ćelijsko djelovanje bubrega, smiruje sistem mokraćne bešike i otapa soli i kiseline koje stvaraju kamen u bubregu.

Međutim, nije sve povezano s šparglama dobro za pacijente s bolesnim bubrezima. Važno je napomenuti da špargla ima visoki sadržaj fosfora i kalijuma, pa može stvoriti problem. Ljekari uvijek savjetuju da smanjite količinu dnevnog unosa fosfora, kalijuma, natrijuma i bjelančevina kada patite od otkazivanja bubrega i bolesti bubrega. Stoga je važno da uradite testove krvi i pitate svog ljekara jesu li nivoi fosfora i kalijuma normalni.

 9. Lubenica

Lubenica se smatra jednim od mogućih prirodnih lijekova kod otkazivanja bubrega i bolesti bubrega iz slijedećih razloga:

Prvo, lubenica je slaba sa fosforom  i kalijumom. Ljekari uvijek savjetuju  pacijente s bubrežnim problemima da ograniče unos fosfora i kalijuma, s obzirom da su fosfor i kalijum, dva minerala koja dovode do disfunkcije bubrega.

Drugo, lubenica se sastoji od  92 odsto vode koja pomaže bubrežnom i mokraćnom sistemu da iscrpi akumulirane otrovne i otpadne proizvode. Zapravo, redovno konzumiranje lubenica može rastvoriti i kamence u bubregu.

Važno je napomenuti da je lubenica vrlo bogata prirodnim šećerom, pa pacijenti s  zatajenjem bubrega i drugim bolestima bubrega uzrokovanim dijabetesom  ne smiju jesti previše lubenice.

 10. Đumbir

Đumbir je prirodni lijek za otklanjanje bolesti bubrega. Mnogi bolesnici pronašli su veliko poboljšanje nakon  uzimanja dodataka đumbira. On sadrži gingerol, aktivni sastojak koji može pomoći u borbi protiv širenja bakterija u bubrezima. Da bi poboljšali stanje, svakodnevno bi trebali piti čaj od đumbira.

Iako je moguće koristiti biljne dodatke poput đumbira za liječenje hroničnog zatajenja bubrega, dodaci đumbira mogu imati kontaminante  i sadržati veliki izvor kalijuma koji bi trebao biti ograničen kod bolesnika s zatajenjem  bubrega i bubrežnih bolesti.

11. Trešnje

Trešnje mogu poboljšati funkciju bubrega. Preporučljivo je za pacijente s bolesnim bubrezima da uključe trešnje u redovnu ishranu. Ovo voće sadrži veliki izvor hranjivih materija kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folat, citrat i magnezijum.

Sadržaj citrata u trešnjama djelotvoran je u smanjenju mokraćne kiseline u krvi i time smanjuje rizik od razvoja artritisa i gihta. Redovno konzumiranje može podstaknuti imunološki sistem i ojačati proces ozdravljenja.

 12. Cimet

Cimet je jedan od prirodnih lijekova za zatajenje bubrega i bolesti bubrega zbog svoje sposobnosti regulisanja nivoa glukoze u tijelu. Dodavanje cimeta u redovnoj ishrani može pomoći u upravljanju glukozom, štiteći vaše zdravlje od poremećaja šećera u krvi. Višak glukoze može povećati rizik od razvoja dijabetesa i zatajenja bubrega.

Cimet možete staviti u čaj ili kafu. Nisu pronađeni nikakvi izvještaji o povećanim rizicima oksalata ili bilo kakvim ozbiljnim neželjenim nuspojavama.

  1. Maslinovo ulje

Nedavna studija otkrila je da uključivanje maslinovog ulja u dnevnu ishranu može dati značajan  napredak kod otkazivanja i drugih bolesti bubrega. Maslinovo ulje sadrži aktivne sastojke koji su korisni u poboljšanju života pacijenata s hroničnim zatajenjem  bubrega i pojačavaju zdravlje bubrega.

Ekstra djevičansko maslinovo dodajte salatama, nemojte ga kuhati ili pržiti jer hranjive materije ovog ulja nestaju  na toploti.

14. Luk

Kao i bijeli, crveni luk je jedan od izvrsnih prirodnih lijekova za bolesti bubrega.  I on sadrži kvercetin. Istraživanje je pokazalo da je kvercetin efikasan u zaštiti bubrega od štete uzrokovanih pušenjem.

Čak i ako ste nepušači, redovno konzumirajte luk. Kvercetin podstiče metabolizam  masti i održava zdravlje bubrega. Ako tražite hranu koja može poboljšati zdravlje bubrega i liječiti simptome zatajenja bubrega, ne biste trebali zanemariti luk.

 15. Uva

Uva se koristila kao tradicionalna biljka Indijanaca za infekcije mokraćne bešike i bubrega. Takođe, pomaže u liječenju otkazivanja bubrega zbog svojih diuretskih svojstava.

Prije korišćenja ove biljke kao prirodnog lijeka za otkazivanje bubrega, obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Važno je napomenuti da se ovaj biljni čaj – uvin čaj, ne preporučuje za trudnice i dojilje.

  1. Paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Redovna potrošnja može pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti. Sadrži  mnoga korisna svojstva koja oslobađaju od bolova u bubrezima i poboljšavaju simptome zatajenja bubrega.

Ako patite od zatajenja bubrega, redovno biste trebali piti sok od paradajza.

 17. Azijski ginseng

Uzimanje ginsenga je preporučljivo za pacijente koji pate od otkazivanja bubrega zbog toga što ginseng može olakšati mnoge simptome ovog stanja kao što su visoki krvni pritisak, anemija i umor. Bolesnici s otkazivanjem bubrega mogu doživjeti simptome hiperholesteremije i proteinurije, što dvostruko povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i prijetnja je po život pacijenta.

Ginseng igra važnu ulogu u smanjenju  nivoa holesterola u krvi. Stoga, ginseng može liječiti i spriječiti otkazivanje bubrega. Ginseng čaj je dobar za imunitet i može ojačati imunološku funkciju tijela.

Dostupan je u kapsulama, tinkturi i čaju. Iako azijski ginseng  ne pokazuje nikakve  neželjene nuspojave, pažljivo se posavjetujte s ljekarom  prije uzimanja.

  1. Maslačak jedan od najefikasijih prirodnih lijekova za zatajenje bubrega

Maslačak  sadrži  minerale,  proteine,  posjeduje diuretska svojstva i vitamine. Stoga može pomoći u liječenju zatajenja bubrega i učvršćenju njihovog zdravlja. Ova biljka je takođe korisna za povećanje izlučivanja i proizvodnje urina.

B vitamini, vitamini A, C i D prisutni su u lišću maslačka. Maslačak sadrži minerale poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Ne samo listovi maslačka nego i korijenje maslačka može efikasno i prirodno liječiti zatajenje bubrega. Korijenje maslačke smanjiće učestalost infekcija urinarnog sistema zbog antibakterijskih svojstava. Maslačak ima i antiupalna svojstva koja pomažu u rastvaranju bubrežnih kamenaca.

 19. Zeleni čaj

Za najbolje rezultate, redovno koristite zeleni čaj koji pomaže u održavanju zdravlja, jer ima diuretsko, adstrigentno i protivupalno svojstvo. Zeleni čaj se preporučuje bolesnicima s lošom funkcijom bubrega. Ako možete pijte dvije ili tri šolje zelenog čaja.

 20. Brusnice

Mnoge studije o ljekovitim svojstvima brusnice otkrile su njene pozitivne  efekte  na urinarni sistem.Takođe, je efikasno sredstvo u borbi protiv infekcije donjeg urinarnog trakta posjedovanjem svojih antibakterijskih svojstava, visokog nivoa vitamina C i sadržajem prisutnosti snažnog antioksidans, antocijanina.

Sok od brusnice je dobar za smanjivanje edema u zglobovima i nogama jer podstiče ispiranje bubrega i učestalo mokrenje. Za pozitivne rezultate, možete miješati čist sok od brusnice (jedna šolja) s tri šolje vode i piti dnevno u nekoliko doza.

Sok od brusnica razrjeđuje krv, pa ga konzumirajte s oprezom. Trebalo bi izbjegavati da pijete sok 15 dana prije operacije. Brusnice ili njen sok ne može izliječiti zatajenja bubrega ili bolest bubrega, ali redovna konzumacija može spriječiti infekcije urinarnog sistema i poboljšati funkciju bubrega.

 21. Peršun za liječenje bolesti bubrega

Ne samo da vaša koža, već i vaše tijelo i unutarašnji organi trebaju čišćenje. Peršun je biljka za liječenje bolesti bubrega. Za najbolje rezultate, peršun se može koristiti u salatama, hrani i čaju. Nema ograničenja za konzumaciju peršuna. Sok od peršuna je efikasan u čišćenju bubrega i oslobađanja od toksina i otpadnih proizvoda iz tijela.

  1. Čaj od kukuruzne svile za liječenje zatajenja bubrega

Kukuruzna svila je vijekovima korišćena za liječenje zatajenja bubrega. Za dobre efekte, možete popiti čaj od kukuruzne svile dva puta dnevno, jer povećava protok mokraće i uklanja toksine i otpad iz bubrega.

Daje rezultat kod zatajenja bubrega koje nastaje kao rezultat visokog krvnog pritiska. Nekontrolisan visok krvni pritisak šteti bubrezima, pa pijenje čaja od kukuruzne svile može pomoći da se smanji visok krvni pritisak.

  1. Rotkvica

Sok od rotkve je izvor vitamina C, B6, A, kalcijuma, bakra, cinka, folat kiseline i mangana, olakšava i najgore tegobe i skraćuje vrijeme trajanja infekcije. Posebno je korisna za ublažavanje protoka mokraće i sprječava infekcije urinarnog trakta.

Zbog svog snažnog djelovanja na rad ovih organa, ne preporučuje se osobama oboljelim od bubrežnih bolesti.

  1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirćese smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova kod otkazivanja bubrega zbog svojih antibakterijskih svojstava.  Igra važnu ulogu u održavanju bubrega zdravim i štiti od infekcija i oštećenja. Posebno pomaže u brzom oporavku, kao i u rješavanju infekcije bešike. Ovo sirće sadrži pH vrijednost 3,0, a množenje i rast bakterija na tom nivou pH je nemoguće.

Za optimalne rezultate, morate uzeti jabukovo sirće (2 kašike) i miješati s jednom čašom vode. Preporučljivo je dva puta dnevno piti ovo piće.

 25. Bijeli luk kao prirodni lijek za liječenje infekcije bubrega

Bijeli luk je efikasan u uklanjanju slobodnih radikala i snažan je prirodni lijek za liječenje infekcije bubrega. Ima diuretička svojstva, izbacijuje natrijum, so i vodu iz tijela.

Visoki krvni pritisak može dovesti do bolesti bubrega i zatajenja bubrega, a bijeli luk ima mogućnost kontrole krvnog pritiska. Da bi ga koristili za liječenje bubrega, trebate jesti tri do četiri svježe čehne dnevno, u roku od nekoliko dana

  1. Kurkuma ubrzava proces oporavka i rješava infekcije bubrega

Kurkuma, ukusan začin koji se najviše koristi u indijskoj kuhinji, je jedan od snažnih prirodnih lijekova za zatajenja bubrega. Ona može ubrzati proces oporavka i riješiti infekcije bubrega. Njen aktivni sastojak kurkumin, djeluje kao snažan anti-bakterijski agens.

Kurkuma bi trebala biti uključena u redovnu  ishranu. Nema nuspojava kod konzumiranja kurkume u svojoj redovnoj ishrani. Međutim, oprez prilikom uzimanja dodataka kurkume. Trudnice ne bi trebale uzimati dodatke kurkume.

 27. Banane pomažu kod upale bubrega

Banane sadrže vrlo malo soli pa mogu pomoći u liječenju upale bubrega. Banana je jednostavan i efikasan prirodni lijek za lupus nefritis.

Zdrava ishrana igra važnu ulogu u liječenju zatajenja i bolesti bubrega. Važno je izbjegavati prženu hranu koja može pogoršati stanje bubrega.

VJEŽBAJTE!

Vježba se preporučuje kao jedan od efikasnih kućnih lijekova za zatajenje bubrega i bolesti bolesti. Niko ne može poreći da je vježba dobra za zdravlje i tijelo. Ljudi koji redovno vježbaju imaju manju vjerovatnoću da će patiti od zdravstvenih problema i bolesti. Vežba jekkorisna za bubrege, jer efikasno uklanja otrovne i otpadne proizvoda iz vašeg tijela i time poboljšava metaboličku funkciju.

Yoga, aerobna fizička aktivnost, i vježbe otpora preporučuju se za bolesnike s zatajenjem bubrega, kamenom u bubregu i kod drugih bolesti bubrega.