Mnogi će se složiti da od jagoda i čokolade ne postoji bolja kombinacija, a mi ćemo se samo složiti. Upravo zbog toga vam i donosimo recept za ovaj fantastični kolač. Prijatno!
Sastojci
Čokoladni dio
- 1,5 l mlijeka
- 200 grama pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 100 grama putera
- 300 grama petit beurre keksa
- 500 grama jagoda.
Žuti fil
- 5 jaja
- 250 grama šećera
- jedna kesica vanil šećera
- 200 grama vanila šlag kreme
- 200 ml jogurta.
I još potrebno
- dvije kesice šlag kreme.
Priprema
- Čokoladni dio. Mlijeko (1,3 l), šećer i čokoladu stavite da se kuvaju. Ostatak mlijeka (200 ml) sjedinite sa pudingom i sipajte u provrelo mlijeko. Kuvajte fil dva do tri minuta, zatim sklonite sa vatre i ohladite. U ohlađenu smjesu dodajte umućen puter i sve zajedno umutite, a nakon toga dodajte i izlomljen keks. Promiješajte i sipajte u pravougaoni kalup ili dublju tepsiju (18×25 cm) i izravnajte. Preko složite jagode.
- Žuti fil. Jaja, šećer i vanilin šećer skuvajte na pari. Posebno umutite vanila šlag krem sa jogurtom pa sjedinite sa ohlađenim filom od jaja. Premažite preko jagoda.
- Posebno umutite dvije šlag kreme prema uputstvu sa pakovanja pa premažite kolač. Ohladite prije služenja i, po želji, isječene komade kolača prelijte sosom od jagoda.
(minimagazin.info)