20 MOĆNIH I LJEKOVITIH RECEPATA SA BUNDEVOM ZA PROSTATU, KOŽU, HOLESTEROL, KOSTI, ZGLOBOVE…

Ljekoviti sastojci iz bundeve (sjemenke, meso, kora), prema brojnim naučnim istraživanjima i potvrdama, sadrže jedinjena koja se uspješno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i za brojna oboljenja, čak i za dijebatičare…

 

U Evropu bundeva je stigla još u 16. vijeku. Njene sjemenke su se prerađivale u ulje, koje je brzo pronašlo svoje mjesto u narodnoj medicini. To je potvrdila i nauka – istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve sadrže jedinjena koja se uspješno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja.

One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.

Jedno njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu sjemenke bundeve. Kao vrlo dobar izvor magnezijuma pomažu u regulaciji visokog krvnog pritiska i sprječavanju migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

Sjemenke bundeve su bogate i željezom, zbog čega se posebno preporučuju veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama i smanjena sposobnost učenja i koncentracije.

 

Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za pravljenje ukusnih slanih i slatkih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i baternat, ali ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.

 

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju efekte starenja. Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i ojačava imunitet.

Uprkos sladunjavom ukusu, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povećava nivoe šećera u krvi. Takođe djeluje na obnavljanje ćelija pankreasa. Ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenjem i zimskom razdoblju.

Čak je i kora bundeve ljekovita budući da sadrži bjelančevine koje se uspješno bore s mikroorganizmima i sprječavaju infekcije, a posebno razvoj gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, pelenski osip kod djece i brojne druge tegobe.

 

SAVJET PLUS: Ako probate neku naročito ukusnu bundevu, sačuvajte njene sjemenke kako biste slijedeće godine mogli da ih posijete u bašti!

RECEPTI

1. Povećana prostata

Tri puta nedjeljno pojedite po šaku sjemenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje bundevinog ulja salatama može da pomogne u lječenju povećane prostate.

2. Maska protiv akni

Izmiksajte pola šoljice svježe bundeve i nanesite na lice. Ostavite da djeluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja reguliše rad lojnih žlijezda smiriće upalu.

3. Protiv holesterola

Sameljite po 100 g sjemenki bundeve, lana, suncokreta i susama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u teglu. Svake večeri veliku kašiku mješavine umiješajte u čašu jogurta. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smjesu za uveče.

4. Grickalica za dojilje

Za podsticanje laktacije dobro je jesti lanene sjemenke, koštice bundeve, suncokret i sjemenke susama. Takođe jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, ovas i ječam.

 5. Protiv parazita

U blenderu izmiksajte šoljicu sirovih sjemenki bundeve s pola šoljice kokosovog mlijeka (kravlje mlijeko “hrani” parazite) i pola šoljice vode. Trebalo bi da dobijete glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete da zasladite stevijom. Pojedite ujutro na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

 6. Pire za lakši san

Pečenu bundevu izmiksajte u pire, začinite prema želji ili upotrijebite za izradu krem supe. Možete i da ga zamrznete kako biste ga imali cijele godine. Ako patite od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće.

7. Kosti i zglobovi

Uveče umiješajte kašiku ovsenih pahuljica i na vrh kašičice u šoljicu jogurta dodajte kurkumu pa ostavite tokom noći u frižideru. Ujutro premijestite u veću posudu. Sameljite ili usitnite po kašičicu sjemenki bundeve i lana, pa dodajte u jogurt sa kašičicom susama i pola kašičice svježe narendanog đumbira, narendajte jednu jabuku pa sve dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

8. Upala bešike ili bubrega

 

Oboljelima od upale bubrega ili bešike savjetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od dinstane bundeve sa malo paradajza i sjeckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 kašike kisele pavlake, ali ne bi smjelo da se soli.

9. Supa od bundeve

Bundevu oljuštite, izvadite sjemenke i isijecite na kockice. Iz čili papričice izvadite sjemenke i isjeckajte je. Đumbir oljuštite i sitno izrendajte. Kockice bundeve stavite da se kuhaju u bujonu od povrća. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umiješajte čili papričicu i đumbir. Zagrijte pavlaku i dodajte mu sir isiječen na kockice. Miješajte dok se sir ne otopi i umiješajte u supu. Posolite i kuhajte još nekoliko minuta.

10. Čaj od kore bundeve

Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i jedinjenja koja djeluju kao prirodni antibiotik. Sastružite dio kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranivih sastojaka, osušite na toplom mjestu i dodajte zimskim čajevima.

 11. Njega kože protiv bora

Maske od bundeve dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminom A i C, kao i cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narandžasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dvije kašičice kuhane pasirane bundeve, dodajte pola kašičice meda i četvrtinu kašičice mlijeka. Ostavite da djeluje oko 15 minuta i potom isperite.

12. Artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome.

13. Osteoporoza

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka treba da razmisle o tome da počnu da grickaju sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

 14. Sirup od bundeve i meda

Isijecite vrh bundeve i uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med i poklopite vrhom bundeve. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u frižideru, najduže mjesec dana. Prokuhan će trajati duže, ali će se tad izgubiti dio hranivosti. Uzimajte 2-3 kašike na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog crijeva, izlučivanja žuči, problema sa jetrom i bubrezima, liječi mokraćne puteve i snižava holesterol.

15. Proširene vene

Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao oblogu na oboljela mjesta i drži što duže, najbolje tokom noći, obmotana zavojem.

16. Maska za njegu kose i tijela

Meso bundeve isijecite na kockice i kuhajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Izgnječite drobilicom za krompir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, kašiku meda, pola kašičice cimeta i centimetar rendanog đumbira. Nanesite na cijelu dužinu kose i tijelo. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu operite na uobičajen način.

 17. Uljem protiv opekotina i ispucalih peta

U narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od sjemenki bundeve. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima i ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

 18. Masna koža

 

Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dvije kašičice pasirane bundeve, četvrtinu kašičice jabukovog sirćeta ili četvrtinu kašičice soka od brusnice i pomiješajte. Smjesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da djeluju 10-15 minuta. Jabukovo sirće povećava cirkulaciju krvi i reguliše pH kože, a bundeva hidrira kožu i usporava starenje.

19. Suha koža

Pomiješajte dvije kašičice kuhane pasirane bundeve s jednom četvrtinom kašičice pavlake i pola kašičice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, a pavlaka i bundeva će je hidrirati.

 20. Pomaže i ljubimcima

Ako pas ili mačka pate od probavnih tegoba poput zatvora, proliva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućava redovnu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuhane ili pečene bundeve.

 

 

error: Content is protected !!