20 GODINA SU JE LIJEČILI, NA KRAJU POSLALI U PENZIJU: Kako je Senija S. iz Gradačca uz pomoć biljnih preparata pobijedila radikulopatiju i išijas?

Skoro 20 godina svoga života Senija S., bivša uposlenica u gradačačkoj tekstilnoj industriji mogla bi svesti u nekoliko slijedećih rečenica: Lumboišijalgija, s prestrašnim bolovima u vratnom dijelu kičme i živac u desnoj nozi koji je završio u desnom koljenu. Hitna dolazila noćima, koristila sve moguće gelove, tablete, injekcije, fizioterapiju, banje… Ništa nije trajno pomagalo. Bio je dovoljan samo jedan pogrešan pokret, pa da se osjeća kao da joj neko zaparao vrućim nožem duž kičme, noge, ruke… Udaralo bi u glavu… Bolovi bi se vratili još jači. Znala je jaukati od bolova i na radnom mjestu. Na kraju je otišla u prijevremenu penziju, a da lijeka za svoje tegobe nije pronašla.

Senija gazi kroz 59. godinu. U penziji je. Kaže, otišla je u prijevremenu penziju jer nije više imala snage da se nosi sa svojim tegobama i medicinskim tumačenjem njenih dijagnoza.

„Obavljala sam šefovsku funkciju u firmi. Od 2018. godine moje muke su se intenzivirale. Bolovi u vratnom dijelom kičme i išijalgija bukvalno su me napravili invalidom. Dijagnosticirali su mi spondilozu, tri pršljena su počela otkazivati.
Priznaje naša sagovornica da su je problemi s kičmom zatekli. Nije navikla da je ukočena, da se žali na bolove, da joj muž donese čašu vode ili usisava u kući. Sve je to bilo stresno za nju.

„Poznata sam kao osoba koja ne zna stati, predahnuti ili ostaviti nešto za sutra. Možete, onda zamisliti kako mi je bilo, kada ne mogu otići na posao, ili usisati kuću – pokušava Senija da nam dočara bar djelić svoje agonije.
– Zadnjih godina baš sam bila u teškom stanju. Ljekari su dijagnosticirali cervikalnu (vratnu) radikulopatiju. Kada se „upale“ ti bolovi, probadaju skrozi do stopala. Nema šanse da staneš, ispraviš se, nešto radiš… Bilo je dana kada uopće nisam mogla hodati.

Nakon 15 dana samo što nije poletjela

Sve te godine, kaže bila je discipliniran pacijent. Sve medicinske terapije je uredno provodila, a o vlastitom trošku redovno odlazila u banjska lječilišta. Nije puno vjerovala narodnoj medicini, iako su joj kolegice na poslu predlagale da pravi obloge ili posjeti travare.

„Kamo sreće da sam se ranije okrenula biljnim terapijama. Tek kada me je nevolja natjerala, kada sam shvatila da mi ni jedna terapija ne pomaže, a ljekarska komisija mi prekida bolovanje, odlučila sam da potražim alternativno rješenje.

Bila sam pet mjeseci na bolovanju, a onda me komisija uputi na posao. Vele mi da me ne mogu dalje držati na bolovanju…S mukom sam odlazila na posao. Ni sama ne znam koliko sam suza prolila na radnom mjestu; uhvate bolovi, savijem se, jauknem, suze frkte. Kolegice su me masirale, pomagale koliko su mogle…

U takvom stanju sam u kancelariji počela da na računaru istražujem sve što Google zna o mojim dijagnozama. Naišla sam na nekoliko dijagnoza i istinitih priča sličnih mojim. Svi su hvalili Denisa Jurišića, travara iz Sarajeva.

Nastavak Senijine priče zvuči skoro nestvarno. Telefonski se čula sa Jurišićem. On je pouzećem poslao kompletnu terapiju za mjesec dana (ulje, kreme, kapi…).

„Djelovalo mi je nestvarno kada mi je rekao da ću poboljšanje osjetiti već nakon deset dana, ali pod uslovom da redovno koristim sve one preparate i pridržavam se uputstava.

Dobro se sjećam da je bila srijeda kada sam počela da koristim Jurišićevu terapiju. Već u nedjelju sam se osjećala puno bolje, ali nikom ništa nisam govorila. Nisam vjerovala da se čuda dešavaju za tri dana. Svakog slijedećeg jutra sam ustajala sve lakše, lakše sam se kretala, poletnije, svježije… Primijetio je to i moj muž. Veli, ženo ti kao da si ozdravila…

Petnaest dana kasnije otišla sam do bivših radnih kolegica. Kažem im: „Ljudi, ja sam prohodala. Ništa me ne boli. Hajde kolo da zaigramo.

Zaista sam se preporodila nakon prve Jurišićeve terapije, ali ja sam za svaki slučaj naručila i potrošila još jednu. Kičma me sluša, išijalgiji ni traga – kazala nam je na kraju Senija S. iz Gradačca.

Ništa mi ne pričaj, nego me masiraj!

Moj muž nije vjerovao u ove kreme. Svjestan je kroz šta smo sve prolazili, čime me je sve masirao. Te večeri, kada je trebao da me namaže Denisovim kremama, samo što me nije ismijavao.
Rekla sam mu da ćuti i da me masira. Poslušao me, ali je bio skeptik. Kao kad mi doktori nisu mogli pomoći, kako to da mi pomogne travar! Danas i on hvali Denisa.

Kontakt telefoin travara Denisa Jurišića je 061 373 581. Pozivni za BiH je 00387.