20 genijalnih načina da iskoristite običnu so

So je najčešći i najdostupniji mineral na svijetu. Zapravo, zalihe soli su neiscrpne. A znate li na koliko načina se može ovaj mineral upotrijebiti? Čak više od 14 000! U ishrani, čišćenju, pranju, medicini, kozmetici… Gdje sve ne? Bilo bi malo previše da vam donesemo listu od 14 000 stavki te vam umjesto toga predstavljamo neke od najzanimljivijih načina upotrebe soli.

Sjekli ste crveni ili bijeli luk i nikako da se oslobodite neugodnog mirisa na rukama? Prvo operite ruke sapunom, a nakon toga ih istrljajte sa malo soli i sirćeta.

Spriječite kvarenje sira tako što ćete ga umotati u krpu koju ste prethodno namočili u slanu vodu. Nakon toga sir ubacite u frižider.

Prije prve upotrebe, potopite četkicu za zube u slanu vodu – trajaće vam duže.

Za bolno grlo pomiješajte so i toplu vodu te isperite par puta.

Pojavili su vam se mravi u kući? Pospite so na mjesta gdje ste ih vidjeli i nikad se više neće pojaviti.

Nervira vas kapanje voska sa svijeća? Potopite ih u jakom rastvoru slane vode na par sati te ih dobro osušite. Nakon toga vosak sa njih neće kapati na sve strane.

Prstohvat soli u vazi i vaš će buket biti duže svjež (isti efekat ćete postići ako ubacite aspirin ili prstohvat šećera).

Tvrdoglave mrlje od kafe ili čaja koje su se zadržale na šoljicama ćete najlakše očistiti ako pomiješate malo soli sa deterdžentom te dobro istrljate.

Redovno sipajte so pomiješanu sa vrelom vodom u slivnike te se oni neće začepiti i širiti neugodne mirise.

Pamučne ili lanene majice koje su požutjele u ormaru otkuhajte u rastvoru slane vode i sode bikarbone.

Dodajte 70 grama soli u jednu litru vrele vode te rastvorom istrljajte odjeću na kojoj su ostale mrlje od znoja ili dezodoransa.

Na list papira naspite malo soli te preko njega pređite vrelom peglom – na taj način ćete očistiti peglu bez muke.

Jaja ćete lakše oguliti, ako ih kuhate u slanoj vodi.

Ako kruške, jabuke i krompir, nakon što ih ogulite, ubacite u slanu vodu, one neće promijeniti boju.

Mrlje od crnog vina na stolnjacima odmah “prekrijte” sa što više soli. Prije pranja, potopite stolnjak u hladnu vodu i ostavite da odstoji pola sata.

Potopite umorna stopala u toplu vodu kojoj ste prethodno dodali šaku soli. Isperite u hladnoj vodi.

Provjerite svježinu jaja na sledeći način: u 1/4l vode stavite 40 grama soli. Nakon toga ubacite jaje: svježa jaja će potonuti, a ona koja nisu svježa će plutati.

Mrlje od hrđe ili buđi uklonite pomoću mješavine od soli i limunovog soka: nanesite mješavinu na mrlju, a zatim je osušite na suncu (ovo će je izbijeliti). Nakon toga je operite i osušite.

Oblog natopljen u slanoj vodi će ublažiti ubod komarca ili pčele.

I najmasnija tepsija će se lakše oprati, ako u nju prvo ubacite malo soli te je obrišete papirom. Nakon toga perite kao i obično.