18 koristi od obavljanja molitve

molitva abdest“Naredi čeljadi svojoj da namaz obavljaju i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak.” (Kur'an, sura Ta-Ha: 132)…

A u predajama se navodi da je Poslanik, a.s., žurio da obavi nafila-namaz svaki put kada bi imao neki problem u životu.Dakle, radi se o konceptu liječenja najvećih tegoba i problema kroz namaz, prije nego se pristupi drugim načinima i rješenjima.

1. Namaz je izvor snage i pozitivne energije
2. Namaz čuva naše fizičko zdravlje
3. Čuva nas od štetnih stvari
4. Štiti nas od raznih bolesti
5. Jača naše srce
6. Donosi svijetlo na licu
7. Raspoložuje dušu
8. Oslobađa od ljenosti
9. Tijelo čini aktivnim
10. Povećava fizičku snagu
11. Proširuje prsa (duhovno olakšanje)
12. On je hrana za dušu
13. Osvjetljava srce
14. Čuva bereket
15. Štiti od nedaća
16. Donosi bereket
17. Štiti od šejtana
18. Približava nas Milostivom

U konačnici, namaz ima čudesan efekat na zdravlje našeg tijela i srca, osnažuje ih i odstranjiva od njih štetne stvari. Ne mogu se uporediti dvije osobe koje su pogođene nekom vrstom bolesti i nemoći, a da je ta bolest manje izražena i liječenje brže kod onog koji obavlja namaz.

Također, namaz ima nevjerovatan efekat na zlo i loše stanje na dunjaluku. Posebno odbija zlo i negativnosti onda kada se obavlja ispravno i skrušeno. Ništa na svijetu čovjeka ne štiti od zla i donosi mu razne beneficije, kao što to namaz radi.

Razlog navedenom leži u činjenici da je namaz naša konekcija s Allahom, Silnim i Veličanstvenim, pa shodno jačini te konekcije otvoraju se i vrata dobra, nedaće i zlo ga napušta, a faktor uspjeha mu od njegovog Gospodara dolazi garantovano i uz to sigurnost, zdravlje, uživanje i sve druge vrste radosti.

Izvor: Ibnul-Kajjim, Zadul-me'ad, 4 tom, str. 304-305
Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić