15 trikova sa sodom bikarbonom koje morate znati

Čak i od davnina, ljudi su koristili sodu bikarbonu za razne namjene. Na primjer, drevni Egipćani su koristili sodu bikarbonu u svojoj prirodnoj formi (poznata kao nahkolit) za čišćenje.


Sada, postoji više od 300 različitih načina upotrebe sode širom svijeta. U ovom članku, otkrićemo 15 najpopularnijih načina koje svaka žena treba da zna o ovom proizvodu.Sigurni smo da svi imaju sodu bikarbonu kod kuće. Ali, da li je koristite samo za pečenje ili i za oslobađanje od gorušice?

Ako izaberete spisak proizvoda koji bi Vam trebalo uvijek biti pri ruci, soda bikarbona bi možda bila prva na listi, jer je univerzalni i široko dostupan proizvod.

Soda će vam pomoći u svim potrebama domaćinstva, ličnoj higijeni, a takođe će se baviti neželjenim insektima i učiniti sve mnogo lakšim. Umjesto da koristite sredstva za čišćenje i druge hemijske elemente koji su toliko štetni po vaše zdravlje i zagadjuju okolinu, probajte sodu bikarbonu.

Počnite da koristite sodu u svim uglovima kuće i za ličnu higijenu. Možete je koristiti i za estetske svrhe. Na primjer, za vašu kožu i kosu, da se borite sa strijama.

Evo 15 najpopularnijih načina upotrebe sode bikarbone:

1.Prirodni dezodorans: Ako želite izbjeći parabene i aluminijum koji se nalaze u mnogim dezodoransima i antiperspirantima, pokušajte sa sodom pomiješanom sa malo vode. Ova jednostavna pasta čini efikasan i jednostavan prirodni dezodorans.

2. Ugrizi od insekata: Pripremite pastu od sode i vode, i nanesite je direktno na ugrize insekata kako biste zaustavili svrab.

3.Acidnost: Soda bikarbona radi tako što odmah neutrališe stomačnu kiselinu, pomaže u gorušici, probadenju i čak i bolovima zbog čira na želucu.

4. Sredstvo za čišćenje: Možete koristiti pastu od sode i vode za eliminaciju nesavršenosti kože kao što su bore, mitiseri i blijeda koža.

5.Kosa: Možete koristiti sodu kako biste očistili skalp i kosu. Samo pomiješajte sodu i vodu u razmjeri od 1 do 3 u maloj bočici . Neka smjesa odstoji nekoliko minuta na kosi, a zatim isperite toplom vodom.

6.Strije:Koristite pastu od sode i vode kako biste smanjili vidne strije.

7.Loš zadah: Soda ima blago abrazivno dejstvo koje pomaže u uklanjanju kamenca, polira i čisti zube. Soda bikarbona takođe ima antibakterijsku aktivnost i dokazano ubija bakterije koje izazivaju loš dah.

8.Gruba koža: Samo stavite malo sode preko noći i zaboravite na ovu neprijatnu situaciju.

9.Fleke: Takođe možete koristiti sodu kako biste uklonili mrlje.

10. Miris u frižideru: Borite se sa neprijatnim mirisom postavljanjem sode u frizider.

11.Kozmetika: Soda bikarbona može da vrati nakitu prethodni sjaj.

12.Gnojni plikovi: Samo pomiješajte sodu i vodi kako biste napravili pastu. Uz malo vlažnu pamučnu vatu , nanijeti ovu pastu na plik. Ostavite je na 15 do 20 minuta. Prije uklanjanja, primjenite mali pritisak da potpuno istisnete plik.

13. Sredstvo za sunčanje: Dodajte 1/2 šolje sode bikarbone u mlaku kupku, zatim se opustite u kadi. Kada izađete, pustite da se koža osuši prirodno, bolje nego brisanje peškirom.

14.Omekšivač zrna pasulja i graška: Spremite grašak i pasulj brže postavljanjem u vodu sa sodom bikarbonom.

15.Bijeli zubi: Za nevjerovatno efikasnu zubnu pastu za desni koristite smjesu od 1 čajne kašićice sode 1/2 čaše morske soli. Čistite zube uz ovu smjes i učinite zube bjeljim.